Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hver gang vi prøver at rejse denne sag, mødes vi af »muren af tavshed« fra det politiske Danmark

I demokratiets tjeneste, i partiernes egeninteresse, støt og skriv under på vores forslag om at skabe reel åbenhed i privat partistøtte.

»De politiske partier har stor magt. Det skal de også. Men akilleshælen er jo, at de også har magt om deres egne interne forhold og finansiering. Når vi spørger dem, om deres holdning til privat partistøtte, er der varierende holdninger til åbenhed.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Vi har netop stillet det, der burde være det mest overflødige borgerforslag i verdens mindst korrupte land. Det handler om at skabe reel åbenhed om privat partistøtte.

Vi stiller det, fordi det er en af »de sorte pletter« i Danmark, når det kommer til forebyggelse af korruption. Vi får international kritik. Og vinterens sager med Britt Bager, Marcus Knuth og bødestraf til Venstre viser, at kreativiteten for at omgås kravet om åbenhed er stor.

Og nej, lukkethed er ikke et isoleret Venstre-fænomen. For hver gang, vi prøver at rejse sagen, mødes vi af »muren af tavshed« fra det politiske Danmark.

Det er som om, at der er noget odiøst i, at der er penge i politik. Det synes vi ikke. Vi har brug for stærke partier, og de har brug for ressourcer. Når der er valgkamp lægger de bl.a. mange annoncekroner, ikke mindst i de lokale medier. Det er godt. Vi har brug for frie publicistiske medier i et levende demokrati.

Når det nu er sådan, hvorfor er det så nødvendigt at stille forslaget? Og hvorfor er det så svært at få opbakning til det? Er det ikke bare jer i Transparency, der ser et problem, som ikke er der, er det overhovedet vigtigt?

Natascha Linn Felix Fold sammen
Læs mere

Når vi skriver til store erhvervsorganisationer og virksomheder for at spørge, om de vil være med i en fælles opfordring til partierne om at skabe reel åbenhed, får vi oftest svar over følgende variationer: »Vi er enige med jer.«  »Vi giver ikke støtte.« »Vi blander os ikke på den måde i partipolitik.«

Og bag det ligger selvfølgelig også hensynet: Hvorfor genere en samarbejdspartner? Det kan godt være, at man ikke giver støtte. Men når man ikke gør, hvorfor så genere dem dobbelt og være med til at kræve åbenhed om de andres støtte?

Her er vi ved sagens kerne. De politiske partier har stor magt. Det skal de også. Men akilleshælen er jo, at de også har magt over deres egne interne forhold og finansiering. Når vi spørger dem, om deres holdning til privat partistøtte, er der varierende holdninger til åbenhed. Men de svarer stort set 1:1 til deres respektive indtægtsstrukturer.

Jesper Olsen Fold sammen
Læs mere

Derfor må presset komme et andet sted fra. Og når mange holder sig tilbage, ved at stå frem ved navns nævnelse, har vi taget initiativ til at gøre det anonymt gennem et borgerforslag. For hver gang noget demonstrativt holdes hemmeligt, er det naturligt at stille spørgsmålet: »Hvad er det, vi ikke må vide?« Prøv – og du vil blive mødt af muren af tavshed.

I demokratiets tjeneste, i partiernes egeninteresse, støt og skriv under på vores forslag om at skabe reel åbenhed i privat partistøtte.