Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvem ved, hvor man har Venstre?

Venstre holder landsmøde i denne weekend, og vi savner svar fra partiets nye leder. Hvad mener Jakob Ellemann egentlig om udlændinge, klima, skat og alle de andre store politiske spørgsmål?

»Jakob Ellemann erkendte selv, da han blev valgt som formand, at han blev valgt uden politisk mandat. Og vi er ikke blevet meget klogere på politikken siden da,« skriver Jesper Petersen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det var godt for både Venstre og resten af Danmark, at partiet for snart otte uger siden fik afklaret sin ledelsessituation. Ingen har gavn af, at landets største oppositionsparti er langvarigt lammet af interne magtkampe.

Ikke Venstre selv, ikke befolkningen og slet ikke en etparti-regering med en erklæret ambition om at indgå aftaler bredt i Folketinget. Selv om Socialdemokratiet og Venstre som partier er politiske modparter i mange tilfælde, er det sådan man må se på det ud fra et ønske om et velfungerende folkestyre i både debat og samarbejde.

Nu har Venstre landsmøde i Herning, og det bliver spændende, om alle vi andre kommer til at høre en klar udlægning fra det nye formandskab af, hvad Venstre egentlig står for nu. For som Pernille Vermund for nylig konstaterede: »Nu er Jakob Ellemann-Jensen så blevet formand for Venstre. Hvad han er til, må tiden vise. Indtil videre har han mest stået for det muntre og det joviale.«

En anden partileder i den borgerlige lejr, Klaus Riskær Pedersen, udtrykte på vegne af det borgerlige Danmark, at »Ellemann er en glimrende formidler af politik og en god kommunikator. Han er også ret underholdende. Men nu er det ikke en toastmaster, vi skal have, men en statsminister.«

Jesper Petersen Jesper Petersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Petersen Steen Brogaard.

Jakob Ellemann erkendte selv, da han blev valgt som formand, at han blev valgt uden politisk mandat. Og vi er ikke blevet meget klogere på politikken siden da. Ellemanns frontfigurer i folketingsgruppen har, siden han blev valgt, mest udvist skingerhed og været på ilmarch væk fra egne gerninger i tiden som regeringsparti. Er det sådan, Venstre vil kendes?

Der mangler svar. Hvor står Jakob Ellemann eksempelvis i udlændingepolitikken? Er han mest enig med sin næstformand Inger Støjberg eller mere liberale Jan E. Jørgensen i samme folketingsgruppe?

Der er også EU-politikken. Inden valget var den Venstre-ledede regering enig i, at Brexit ikke skulle medføre, at mange flere danske skattekroner skulle sendes til EU. Nu murrer Venstre så i krogene over, at Mette Frederiksen står fast på denne linje og er blevet frontfigur for de lande, der insisterer på, at medlemslandene hellere skal have mulighed for at styrke velfærd og jobskabelse i vore lande, end at der skal afholdes flere udgifter fra Bruxelles.

Og man kan blive ved: Hvad er Jakob Ellemanns holdning til klimakampen og landbrugets bidrag? Hvad er hans politik for at sikre en retfærdig balance mellem land og by? Hvad er hans holdning til, hvad der skal ske med det offentlige forbrug og skattepolitikken de kommende år?

Der er gennemtrængende uklarhed om, hvordan Jakob Ellemann og dermed Venstre forholder sig til disse bærende søjler i ethvert partis politik. Det vil ikke bare gøre den politiske debat mere indholdsmæssigt spændstig, men også kunne give fingerpeg om, hvor der kan være muligt samarbejde og kompromiser, hvis Venstres landsmøde kunne gøre os bare lidt klogere på, hvor vi egentlig har Jakob Ellemann og Venstre?