Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvem fratager 400.000 danskere en røgfri fremtid?

Rygerne burde få adgang til viden om røgfrie produkter, så de rygere, der har tænkt sig at fortsætte med at ryge, skifter til de mindre skadelige produkter. Det skylder vi de ca. 400.000 danske rygere, der ifølge Sundhedsstyrelsens og Hjerteforeningens egne tal ikke ønsker at stoppe med at ryge.

Tobaksfirmaet Philip Morris mener, at der er behov for nye værktøjer og opfordrer politikerne til at skabe en national strategi for skadesreducerende alternativer til cigaretter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Hartmann / Ritzau Scanpix

I Berlingskes debatsektion onsdag 6. februar fremførte Charlotta Pisinger en række påstande om tobaksindustrien. Jeg forstår godt Pisingers skepsis over for tobaksindustrien, som Philip Morris er en del af. Vi er mærket af vores historie. Og cigaretter vækker, med rette, mange følelser. Det er jeg også klar over.

Lad mig starte med at kommentere flere af påstandene om tobaksindustrien fra onsdagens indlæg. Hos Philip Morris opererer vi selvfølgelig inden for loven. Punktum. Og Philip Morris smugler selvfølgelig heller ikke, tværtimod indgår vi i samarbejder med toldmyndigheder verden over for at begrænse netop smuglingen. Vi er, modsat hvad der fremgår af Pisingers indlæg, fortalere for en hårdere regulering i Danmark. Det ved Pisinger godt – hun nævner selv et debatindlæg, hvor jeg direkte beder om øget regulering.

Alternative produkter er en del af løsningen

Og nej, vi markedsfører ikke vores røgfrie produkter som sundere. Hvis du er ryger, så er det bedste, du kan gøre for dit helbred, at stoppe med at ryge, øjeblikkeligt. Men det er korrekt, at vi anser vores røgfrie produkter for værende mindre skadelige end almindelige cigaretter, hvis man skifter helt væk fra cigaretterne. Og vi mener, at rygerne burde få adgang til viden om røgfrie produkter som vores, så de rygere, der har tænkt sig at fortsætte med at ryge, skifter til de mindre skadelige produkter. Det skylder vi de ca. 400.000 danske rygere, der ifølge Sundhedsstyrelsens og Hjerteforeningens egne tal ikke ønsker at stoppe med at ryge.

Er vores alternative produkt, IQOS, løsningen på alle tobaksproblemer? Jeg ville ønske, at jeg kunne sige ja. Men det ville være naivt, så nej, det er det ikke. Men det er ikke naivt, at IQOS kan være en løsning for nogle af de tusindvis af mennesker, som ellers ville fortsætte med at ryge cigaretter. De rygere, der ønsker at stoppe med at ryge, skal have al mulig hjælp til at stoppe med det samme. Og unge og ikke-rygere skal slet ikke begynde med at ryge. Det er der ikke to meninger om!

Tilbage står vi med 43 pct. af rygerne eller ca. 400.000 danskere. De som ikke ønsker at stoppe med at ryge, og som bruger den mest farlige form for nikotinindtag – rygning af cigaretter. De rygere fortjener at vide, at der findes bedre alternativer end cigaretten. Og røgfrie alternativer er bedre end cigaretter, hvis man skifter fuldstændigt. Heldigvis er mange af produkterne allerede på markedet i Danmark. Det er bl.a. tyggetobak, e-cigaretter og opvarmet tobak som f.eks. IQOS.

Charlie Stjerneklar Fold sammen
Læs mere

Strømningerne går mod skadesreduktion mange steder uden for Danmarks grænser. Som eksempel opfordrer de engelske sundhedsmyndigheder direkte cigaretrygere til at skifte til e-cigaretter, fordi myndighederne vurderer det som 95 pct. mindre skadeligt sammenlignet med en almindelig cigaret. Og i sidste uge præsenterede The New England Journal of Medicine forskningsresultater, der endegyldigt sætter en videnskabelig streg under, at e-cigaretter har en positiv virkning for vedvarende rygestop.

Røgfri 2030 kræver ambitiøse beslutninger

Men Charlotta Pisinger har ret, når hun afsluttende påpeger, at alt for mange mennesker har en rygerrelateret død i Danmark. Det skal nedbringes. Markant. Og Pisinger har også ret, når hun peger på den manglende plan for at nå en Røgfri Generation i 2030. Hvis vi skal nå det, skal vi være ambitiøse. Det betyder, at de værktøjer, der er i værktøjskassen, skal bruges. Derfor har vi i Philip Morris også længe foreslået bl.a. en fratagelse af licens til at sælge tobak, hvis en forretning ulovligt sælger cigaretter til unge under 18 år, afskærmning af cigaretter i butikkerne samt højere afgifter på cigaretterne.

Men der er også behov for nye værktøjer, hvis vi skal nå målet. Så derfor opfordrer vi aktivt beslutningstagerne til at skabe en national strategi for skadesreducerende alternativer til cigaretter. Hvis det ikke bliver gjort, fratager vi potentielt de 400.000 danske rygere, der ikke vil stoppe, muligheden for et realistisk og bedre røgfrit alternativ til cigaretter. Og det kan vi ikke være bekendt.