Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hotelkæde: Turisme-København behøver ikke blive det næste Disneyland

I debatten om de mange turister, der kommer til København, er det især vigtigt at adressere cruise- og Airbnb-turismen, skriver hoteldirektør.

Nyhavn er et af de mest besøgte steder i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Der er ingen tvivl om, at der er et stort pres fra turister på Københavns indre by i særlige perioder, og at det er sundt at tage debatten om turisme nu, inden det potentielt udvikler sig til et problem på linje med det, Venedig, Barcelona og Amsterdam pludselig befandt sig i.

Ingen af os ønsker at bo i en forlystelsespark, som presser priserne på boliger op og vores unge mennesker og de studerende ud af byen. Men for at gøre noget ved sagen, skal man slå ned de rigtige steder. Det kræver et overblik over nogle af de elementer, der bidrager til, at der kommer flere og flere turister til vores by.

Cruiseturismen fylder

Udover at være stærkt forurenende bidrager cruiseturismen massivt til mængden af besøgende. Turistorganisationer har sat meget ind på at få øget cruisemarkedet i Danmark, men spørgsmålet er, om det har været en klog beslutning ukritisk at invitere de store skibe til vores – nu meget stærkt forurenede – havn.

Foto: Kirsten Aggersborg..

I Oslo, hvor man også, tidligere end i København, satsede stort på cruisesegmentet, oplever man i dag markante problemer med overturisme i cruisesæsonen, og nordmændene har derfor fortrudt den indsats. Ifølge NHO Reiseliv, en af Norges største turistorganisationer, bør man fra et tidligt stadie arbejde med at sætte et loft over antallet af cruiseskibe og dermed gæster for ikke at skabe en lignende situation.

Airbnb presser huslejepriserne

Airbnb er i dag en helt anden størrelse, end da det begyndte som en charmerende oplevelsesmulighed i et privat hjem. Reglerne for masseudlejning er for lempelige, der mangler skatteindberetninger, og potentialet for sort økonomi er stort. Ikke alle udlejere kan leve op til den tillid, der lægges på deres skuldre, og der er basis for at frygte, at Danmark mister store indtægter i form af skat, moms og jobskabelse.

Airbnb-udlejning presser også huslejepriserne i vejret, da det er mere lønsomt at leje ud til turister end til faste lejere, og lokale beboere prispresses ud i yderområder. Især i indre by og bro-områderne findes der gader, hvor der reelt er meget få fastboende i højsæsonen. Områder uden lokale udhuler den ægte København-oplevelse, og hvis den forsvinder, vil det gøre byen mindre attraktiv for de gæster, som efterspørger autentiske kulturoplevelser og gerne vil møde byen og dens indbyggere.

Flere hotelværelser uden for indre by

​Der bygges for tiden ca. 8.000 nye hotelværelser i København, hvilket er en forørgelse af kapaciteten på ca. 40 pct. Man kan derfor spørge, om vores branche ikke er lige så skyldig i masseturismen som Airbnb og cruiseskibene, men meget få af de kommende værelser ligger i indre by og bro-områderne, og i øvrigt er meget af kapaciteten tiltænkt konferencesegmentet. Derudover betyder de 8.000 nye værelser øgede indtægter til statskassen og masser af nye jobs.

I vores øjne bør Airbnb begrænses voldsomt og cruiseturismen reguleres. Hvis det sker, vil de turister, der kommer hertil og bor på hoteller, selv med den øgede kapacitet ikke udgøre en trussel, der kan gøre København til det næste Disneyland uden at bidrage til samfundet.