Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Fagbevægelsen skal kæmpe for velfærden, ikke mod den

Fagforeninger vil forhindre unge i at få en gymnasieuddannelse. Hvorfor vil fagforeninger kæmpe for mindre uddannelse og mere arbejde til unge mennesker? Det er både uholdbart og usolidarisk.

»Historisk har fagbevægelsen kæmpet for, at flere kunne læse og uddanne sig frit (...) Nu skal man så kæmpe mod Dansk Metal, HK og FOA, hvis man vil slås for den værdi,« skriver Tobias Knudsen og Jakob Ruggaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Dansk Metal, HK og FOA vil forhindre unge i at tage en gymnasieuddannelse.

Hvis det står til fagforeningerne, som tydeligvis har glemt, at det var fagbevægelsen, som historisk kæmpede for at udbrede viden og uddannelse til alle grupper i samfundet, skal 3.000 15-årige om året miste muligheden for en studentereksamen. Pengene skal bruges på en tidligere pension til udvalgte grupper. Med andre ord: et spareforslag, der vil skabe splittelse mellem forskellige grupper på arbejdsmarkedet.

Historisk har fagbevægelsen kæmpet for, at flere kunne læse og uddanne sig frit, så alle – ikke kun de rige eller veluddannedes børn – kunne få del i vigtig viden om samfund, kultur, religion og naturvidenskab. Det skulle føre til kritisk tænkning, som skulle komme alle til gavn, forbedre deres liv og stille dem på sikrere grund i forhold til blandt andet manipulation og politisk forførelse. Det var en stor og vigtig vision, som det stadig er værd at kæmpe for.

Nu skal man så kæmpe mod Dansk Metal, HK og FOA, hvis man vil slås for den værdi.

Og det er der grund til. Det er nemlig en rigtig god idé at have en studentereksamen som faglært. Den viden, man får, kan man bruge i sit konkrete fag, men også når man f.eks. senere i livet skal hjælpe sine børn med lektierne derhjemme, hvis man overvejer at blive mester og starte sin egen virksomhed, eller hvis man vil have bredere muligheder for at videreuddanne sig i løbet af livet.

Tobias Knudsen Fold sammen
Læs mere

Vi lever i en tid, hvor job udvikler sig, forsvinder eller flyttes til nye områder i samfundet. Derfor er det en fordel at have de kompetencer og formelle uddannelsesmuligheder med sig, som studentereksamen giver adgang til.

Jakob Ruggaard Fold sammen
Læs mere

De muligheder vil Dansk Metal tage fra sine fremtidige medlemmer. I stedet vil fagforeningen tvinge dem ind på en bestemt karrierevej allerede som 15-årige. Derfra har de så udsigt til små 50 år på arbejdsmarkedet. Dansk Metal bekæmper nemlig ikke den stigende pensionsalder generelt, selvom de vil have en løsning for Arne.

Tværtimod er forslaget blot det nyeste i rækken af velkendte teknikker til at tvinge de danske arbejdere til at knokle mere. De unge skal begynde tidligere, tage mindre uddannelse og arbejde længere, så samfundet kan spare penge. Det er den samme recept, som vi kender fra Thornings 12 minutter eller Løkkes efterlønsreform. Forskellen er alene, hvordan Dansk Metal vil bruge pengene.

Klasseforhold sætter sig i karakterbogen. Så hvis man lukker porten for 3.000 unge om året, er det arbejderfamilierne, man holder ude. Resultatet er et mere ulige uddannelsessystem, hvor smedesønnen og -datteren har sværere ved at blive læge eller skolelærer, hvis de skulle ønske det.

Det er nedslående, at store dele af fagbevægelsen er færdig med at kæmpe for at udvide mulighederne, friheden og velfærden i samfundet. For naturligvis skal vi kæmpe for en tidligere pension – men ikke på bekostning af unges livsmuligheder. Det er en helt uholdbar og usolidarisk strategi. Og så visionsforladt som noget kan være.