Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er socialdemokraterne på vej mod en ny DONG-skandale og et nyt løftebrud?

Lavere serviceniveau og højere elpriser kan blive resultatet for en million danskere, hvis Radius bliver solgt til en profitorienteret kapitalfond. Vil Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen holde sit løfte og forhindre det?

Salget af DONG til Goldman Sachs udløste blandt andet en stor demonstration på Christiansborg Slotsplads og voldsom kritik af den S- og SF-ledede regering. Styrer Socialdemokratiet mod en ny DONG-skandale med salget af Radius? Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Kære Pernille Skipper. Det bliver ikke på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs«.

Sådan lød det klare budskab i Mette Frederiksens hovedtale ved socialdemokraternes partikongres i september. Ikke desto mindre kan det meget vel være præcis det, socialdemokraterne er på vej til at gøre her få måneder efter, at det håndfaste løfte blev givet: På ny at sælge ud af infrastruktur til pengegriske kapitalfonde i skattely.

Det drejer sig om Radius. Det er det selskab som ejer og driver det distributionsnet, som forsyner en million sjællændere med elektricitet. Selskabet er i dag en del af Ørsted – det tidligere DONG, hvor staten er hovedaktionær. Men i sommer blev det besluttet, at Radius skulle skilles ud og sælges til højestbydende.

Pernille Skipper Fold sammen
Læs mere

Og blandt de potentielle købere er netop en række berygtede kapitalfonde, som ikke lader Goldman Sachs noget tilbage, når det gælder griskhed og såkaldt aggressiv skatteplanlægning. Blandt andet nævnes den australske kapitalfond Macquarie blandt byderne – kendt for sin deltagelse i udbytteskandalen, hvor europæiske skatteydere blev frarøvet milliarder. Det samme gør en række andre kapitalfonde, som er kendt for at skrue op for priserne og ned for servicen, når de opkøber vital infrastruktur rundt omkring i verden.

Vi kan ikke vælge en anden stikkontakt

Salget af Radius er et brud med 100 års fornuftsbåren tradition i Danmark. Hidtil har hele det danske eldistributionsnet været ejet enten af det offentlige eller af forbrugerejede andelsselskaber. Fokus har dermed været på at levere god service til kunderne, og ingen har skullet tjene penge på det. Den kritiske infrastruktur har med andre ord tjent fællesskabets interesser.

Hvis en kapitalfond eller en pensionskasse eller andre private kapitalinteresser overtager ejerskabet vil fokus skifte. I stedet for hensynet til kunderne vil det primære formål blive at skabe størst muligt overskud til ejerkredsen.

Erfaringerne fra andre lande er dystre. I Finland førte privatiseringen af eldistributionsnettet til voldsomt stigende priser. Andre steder er der blevet underinvesteret i infrastrukturen med risiko for faldende forsyningssikkerhed.

Pernille Skipper

»Da der er tale om et såkaldt naturligt monopol – der er kun den ene stikkontakt i vores hus, og vi kan ikke vælge et andet selskab – vil den million kunder, som selskabet betjener, ikke have nogen som helst mulighed for at vælge den nye ejer fra.«


Det vil være en katastrofe, hvis Radius sælges til private selskaber med profit for øje. Da der er tale om et såkaldt naturligt monopol – der er kun den ene stikkontakt i vores hus, og vi kan ikke vælge et andet selskab – vil den million kunder, som selskabet betjener, ikke have nogen som helst mulighed for at vælge den nye ejer fra. Heller ikke hvis de sænker serviceniveauet eller hæver priserne. En million forbrugere vil være fanget.

Holder socialdemokraterne ord?

Men hvorfor sker det egentlig? Hvorfor er det ikke for længst stoppet? Socialdemokraterne og SF er forligspartier i DONG-forligskredsen, og har derfor principielt en vetoret, der giver dem mulighed for at forhindre, at Radius sælges til private kapitalinteresser. De kan stille krav om, at køberen skal være et af de forbrugerejede andelsselskaber, som også byder på Radius. De kan kræve, at statens virksomhed, Energinet, der i forvejen ejer dele af elnettet og hele gasnettet, overtager Radius. Eller de kan sørge for, at kunderne i Radius tilbydes selv at overtage elnettet i et nyt forbrugerejet andelsselskab.

Mette Frederiksen har nu muligheden for at vise, at hun i modsætning til sin forgænger holder, hvad hun lover: At DONG-fadæsen ikke vil gentage sig på hendes vagt.