Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er risikovillig kapital en by i Brexit?

Som dansk selskab på jagt efter kapital skal du ikke blot overbevise investorerne om din idé, dit markedspotentiale og dit team. Du skal også kæmpe mod lukrative skatteordninger i udlandet.

A picture shows a general view of London's financial district at Canary Warf on May 30, 2012. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA. MIGUEL MEDINA / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA

»Jeg vil gerne investere. Men kun hvis I har et kontor og selskab i England.« Sådan lød beskeden, da jeg præsenterede et oplæg for en investor i London forleden – og det er ikke første gang, at jeg hører det.

For når du som virksomhed skal rejse risikovillig kapital fra Danmark, skal du ikke alene overbevise investoren om din idé, dit markedspotentiale og dit teams styrker. Du skal gøre det i konkurrence med de skattefordele, investorerne får i mange andre lande.

I England kan investorer således investere op til 42 millioner kroner om året og samtidig få et fradrag på 30 procent under det såkaldte Enterprise Investment Scheme. Ordningen har eksisteret siden 1994, mens der også findes endnu mere lukrative ordninger i England, som stimulerer graden af risikovillig kapital og dermed også innovation.

I Danmark er vi først lige begyndt at snuse til lignende ordninger i form af investorfradraget. Det blev indført 1. februar i år. Her kan investorer få fradrag, når de investerer op til 400.000 kroner. 400.000 kroner! Noget af en kontrast til de 42 millioner kroner fra Brexit-land.

Og så må du som dansk investor forresten ikke investere fra et holdingselskab for at få fradraget. Hvor mange investorer med bare lidt revisor-erfaring ville gøre det?

Delaware-setuppet

Sammenligningen er endnu mere grel, hvis vi tager USA med i ligningen. Her betaler investorer, som putter penge i selskaber med et såkaldt Delaware-setup, nul procent i skat af en profit ved en exit. Det er en af grundene til, at 499 af de 500 største selskaber i USA angiveligt har oprettet deres selskab i Delaware. En stat med under en mio. indbyggere, og som er kendt for ... ja, ingenting, ud over at være et skattefristed.

Jeg har præsenteret oplæg for adskillige investorer i USA, og meldingen er altid den samme. Hvis pengene ikke går i et amerikansk selskab, så er det goodbye. Konsekvensen er ydermere, at du som tommelfingerregel kan rejse syv gange så meget kapital ved afgivelse af den samme procentsats af din virksomhed i USA som i Danmark. Så når en dansk virksomhed rejser en mio. kroner for fem procent af virksomheden, så hedder det en mio. dollar for fem procent af virksomheden i USA.

Søren Nielsen Fold sammen
Læs mere

Jeg ønsker ikke, at Danmark skal have præcis samme skattevilkår som USA. Langtfra. Skattefristeder som Delaware er en uskik. Som virksomhedsejer vil jeg gerne betale vores skat til velfærdssamfundet og bygge en virksomhed op på dansk grund. Men som samfund er vi nødt til at anerkende, at innovation og vækst kræver risikovillig kapital – og det er svært at bygge noget stort op i en dansk andedam, når kapitalen flyder stærkere gennem den Engelske Kanal og over Atlanterhavet.