Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er Inger Støjberg klar over, hvem hendes østrigske venner i virkeligheden er?

I sidste uge præsenterede Inger Støjberg et migrationspapir sammen med den østrigske indenrigsminister Herbert Kickl, en af europæisk højrefløjs mest kontroversielle politikere. Er Støjberg klar over, hvem det er, hun er gået i alliance med?

»FPÖs historie er ikke fjern fortid. Den er nutid, hentet i en af de mest modbydelige strømninger i Europas historie,« skriver Jens Rohde om det østrigske regerinsparti, som Inger Støjberg mødte repræsentanter for i sidste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ung Inger Støjberg fortalte mig engang, at hun som barn drømte om at blive astronaut. Det blev hun sidste uge. Tillykke med det.

På et pressemøde med en af europæisk højrefløjs mest kontroversielle politikere, den østrigske indenrigsminister Herbert Kickl, fremlagde Støjberg et migrationspapir for EU. Forslagene er set før og gennem 30 år skudt til månen af de lande, som skal huse de sidste 12 procent af verdens 65 millioner flygtninge, der ikke i forvejen er der.

Jens Rohde Fold sammen
Læs mere

Alle europæere kan tilslutte sig, at asyllejre i Afrika er godt. Vi er til gengæld de eneste, der synes det, og forslag om udrejsecentre uden for EU er modtaget med forargelse. Støjberg valgte at gå i arm med det østrigske Frihedsparti, FPÖ, på dagen, hvor 4.000 wienerborgere demonstrerede mod partiet, hvor tysk TV kunne berette om højreorienterede terrorplaner og fire registrerede overfald pr. dag begået af højreekstremister. I sig selv på månen.

Østrig splitter EU. I Europa-Parlamentet ser vi, hvordan formandskabet er kørt af sporet. Den urutinerede regering magter ikke at samle ministerrådet om banale ting. At Danmark med en rutineret regering og stolt historie som formandsland medvirker i den østrigske kamikazekurs er ansvarspådragende.

FPÖ er indbegrebet af landets manglende opgør med nazismen. Partiet blev dannet af den erklærede nazist Anton Reinthaller i 1956. Han blev efter sin død afløst af den tidligere SS-Obersturmführer Friedrich Peter. I 1980 blev nuværende medlem af det østrigske parlament Norbert Steger formand for partiet. Steger og Kickl brillerer i disse dage med trusler mod medierne. Steger vil fyre journalister på østrigsk TV, og Kickl har sendt mail til politiet om boykot af to aviser. Steger sad som formand, indtil Jörg Haider overtog i 1986. Haider hyldede åbent Hitlers beskæftigelsespolitik og kaldte Waffen SS »mænd af ære«. Han nægtede at kalde KZ-lejre for andet end straffelejre. Det blev han i 1996 retsforfulgt for.

Efter Haider var partiet plaget af interne stridigheder, indtil Heinz-Christian Strache i 2005 trådte til. Strache er tidligere afsløret i paramilitære øvelser i fuld uniformering sammen med angiveligt en gruppe nynazister. Strache forsvarede sig med, at der var tale om et paintball-arrangement, men senere afsløredes han i heilende position. Det jødiske samfund i Østrig forsøgte forgæves at få en beklagelse.

Partiets topfolk griber ofte ned i den antisemitiske værktøjskasse med bl.a. karikaturtegninger om jødernes påståede skyld i bankkrisen. Topfolk anklager »jøden George Soros for at ville ødelægge Europas etniske substans ved at sprede migranter i Europa.« Læg her mærke til det retoriske greb fra Hitlers »Mein Kampf«: »Juden die den Neger am Rhein bringen.«

Herbert Kickl var hovedtaler ved en kongres for højreekstreme i byen Linz for to år siden. På konferencen talte også Felix Menzel, Roland Hofbauer og Nathalie Holzmüller. Ingen af disse er kendt i den danske offentlighed, men de er redaktører af xenofobiske tidsskrifter, hvoraf flere hylder neonazismen. Holzmüller er tillige kendt som organisator af »Russian Balls« til støtte for Putin. Kickl har ansat en kommunikationschef i ministeriet, som er overvåget af forfatningsbeskyttelsen og nu indblandet i en prekær sag om magtmisbrug og konfiskation af data om højreekstremister. Alexander Höferl er hentet direkte fra det højrepopulistiske netmedie www.unzensuriert.at

Støjberg må naturligvis være uvidende om den kulisse, hun har fundet sin alliance i. Jeg håber, at regeringen forstår alvoren, når den bliver bekendt hermed. Alt i denne artikel er rigt dokumenteret. FPÖ får hver torsdag tusinder i demonstration i Wien og er den direkte årsag til, at der i Lissabon-traktaten er indføjet artikel 7 med mulighed for at sanktionere lande, der bryder med demokrati og retsstat.

FPÖs historie er ikke fjern fortid. Den er nutid, hentet i en af de mest modbydelige strømninger i Europas historie. Strømningerne har medvind. De politisk og åndeligt beslægtede netværk er bl.a. Pegida, FPÖ, Sverigedemokraterne, AfD og Jobik. De militante mobiliseringer er de internationalt forgrenede Combat 18, Touronerne, Asow og Hammerskins. Britiske Combat 18 findes i 22 europæiske lande, herunder Danmark. De har mord og brevbomber på samvittigheden og har siden 2014 stået
bag mere end 30 terrorangreb alene i Grækenland. 18 står for 1. og 8. bogstav i alfabetet: AH – Adolf Hitler.

Giver det ministeren anledning til overvejelser, eller vil hun hellere være astronaut?