Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er familievirksomheder uønsket i Danmark?

Tredoblingen af generationsskifteskatten er ikke kun umulig at forudberegne. Den er nu også tre gange højere og vil for mange familievirksomheder være umulig at betale. Advarsler fra erhvervslivet og fagforeninger er blevet ignoreret. Er familievirksomheder uønsket i Danmark?

»Der er en reel risiko for, at tusindvis af virksomheder må opgive at videreføre livsværket. Da regeringen lovede at lytte til bekymringerne, var det tom snak,« skriver bestyrelsesformændene for FOSS, Danfoss og Haldor Topsøe Holding. På billedet familievirksomheden Mira Byggeprodukter A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Man skal befinde sig langt fra virkeligheden i familievirksomhederne for at overse problemerne med generationsskifteskatten.

Næsten alle med førstehåndskendskab til hverdagen på arbejdspladserne har advaret regeringen mod at tredoble generationsskifteskatten oven på de problematiske regler, der allerede er i dag.

Det er ikke »kun« et samlet erhvervsliv, men også 3F, Dansk Metal og repræsentanter for tusindvis af ansatte, der opfordrer regeringen til at sikre ordentlige vilkår.

De kender vigtigheden af familieejerskabets lokale tilknytning og værdibaserede, langsigtede ejerskab. De ved, at virksomheden skal kunne investere i fremtiden for at overleve.

Peter Foss Fold sammen
Læs mere

Socialdemokraterna i Sverige har for længst afskaffet generationsskifteskatten. Norge gjorde det i 2014. Siden da har Socialdemokratiet i Danmark ikke bare én, men to gange strammet vilkårene for danske familievirksomheder.

Jørgen Mads Clausen Fold sammen
Læs mere

Partierne bag finansloven fjerner investeringsmulighederne og trækker med finansloven en håndbremse for virksomhedernes udvikling. Erfaringer fra andre lande er, at stramme vilkår skader familievirksomhedernes investeringsmuligheder ved et generationsskift.

Jakob Topsøe Fold sammen
Læs mere

Der er en reel risiko for, at tusindvis af virksomheder må opgive at videreføre livsværket. Da regeringen lovede at lytte til bekymringerne, var det tom snak. Virksomhedernes retssikkerhed kan åbenbart vente, mens tredoblingen skal ske nu. Finansloven gør derved familievirksomhedernes mareridt til virkelighed.

Det rammer store erhvervssucceser som LEGO og Danfoss, der i andre lande hyldes for stærke værdier og samfundsansvar. Det rammer også håndværksmesteren, butikken i gågaden og produktionsvirksomheden i industrikvarteret. Vi har allerede set de første eksempler.

Når man skader familievirksomhederne, gavner det udelukkende kapitalfondene. Kapitalfonde i udlandet forbereder sig allerede på, at tredoblingen tvinger danskejede virksomheder til at sælge ud. Men selv kapitalfondene understreger, at virksomheden selv – og ikke Skatteministeriet – bør træffe beslutningen.

Finansloven signalerer det stik modsatte: Familievirksomheder er nu uønsket i Danmark.

Selvom de skaber 850.000 jobs i Danmark, udgør 70 pct. af eksportvirksomhederne, fylder statskassen med selskabsskat, udbytteskat og skat af de ansattes løn. Selvom de med stærke værdier investerer i gode arbejdspladser – også uden for de store byer.

Familieejerskabet er ofte den eneste mulighed i SMVerne langt fra Christiansborg. For dem er tredoblingen af generationsskifteskatten en klar besked om at slukke drømmen: I Danmark skal familievirksomheder bygges op og lukkes ned af samme generation.

Peter Foss, bestyrelsesformand, FOSS A/S, Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand, Danfoss A/S, og Jakob Topsøe, bestyrelsesformand, Haldor Topsøe Holding A/S