Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En skat på en pct. af de 100 rigeste familiers formuer vil rejse nok penge til at afskaffe fattigdom og skaffe flere pædagoger

Det er en ommer, når den socialdemokratiske regering spiller ud med en ydelseskommission, der ikke må koste noget, og som ikke inkluderer de mennesker, det hele handler om.

»Det er en ommer, når den socialdemokratiske regering nu spiller ud med en ydelseskommission, der ikke må koste noget. Vi har råd til at gøre det bedre,« skriver Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endelig har regeringen fået nedsat Ydelseskommissionen, der skal sikre, at vi ikke har titusinder af fattige børn i et af verdens rigeste lande. Kommissionen skal reformere kontanthjælp og integrationsydelse til de mest sårbare og udsatte grupper.

I valgkampen og forståelsespapiret har regeringen sat fokus på at stoppe ulighed og grådighed. Børnenes statsminister står på mål for de mest udsatte børn – går vi ud fra.

Men hvis vi skal gøre op med fattigdom og ulighed i Danmark, som regeringen har lovet, kan det ikke gøres udgiftsneutralt, som kommissoriet for kommissionen lægger op til. Vi skal afskaffe fattigdomsydelserne, ikke lade én gruppe udsatte betale for, at andre bliver hjulpet.

Det koster kun 1,2 mia. kr. at afskaffe fattigdom i Danmark, og det kan kun gå for langsomt. For hver måned der går, lever børn og unge fortsat under forhold, som vi ikke kan være tjent med i et af verdens rigeste lande. En skat på blot en pct. af de 100 rigeste familiers formuer vil rejse seks mia. kr. – nok til både at afskaffe fattigdomsydelser, fremme integration og skaffe flere pædagoger til at hjælpe udsatte børn og unge.

Ulighed og grådighed

I en ny holdningsundersøgelse foretaget af Analyse Danmark erklærer 63 pct. af de adspurgte sig enige i, at den rigeste pct. af danskerne bør betale mere i skat til fællesskabet, end de gør nu.

Det er klar opbakning til et socialdemokrati, der har vundet regeringsmagten på løftet om et opgør med ulighed og grådighed og et socialdemokrati, der før valget i sommer lancerede et skatteforslag, der kan bruges til at finansiere velfærd og mindske ulighed: En højere skat på formueindkomster.

»Ydelserne skal være på et niveau, der sikrer alle i Danmark et værdigt liv - også uanset hudfarve.«


»Det vil ramme nogle ganske få mennesker. Til gengæld vil det være nogle, der har meget, meget høje indkomster,« sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, dengang.

Derfor er det en ommer, når den socialdemokratiske regering nu spiller ud med en ydelseskommission, der ikke må koste noget. Vi har råd til at gøre det bedre. Et rigt land som Danmark skal ikke have titusindvis af fattige børn. Ydelserne skal være på et niveau, der sikrer alle i Danmark et værdigt liv - også uanset hudfarve.

Verdensmålene

Hvis der er for lille forskel mellem sociale ydelser på et værdigt niveau og lavtlønsområder, er løsningen ikke at sende svage mennesker ud i økonomisk fattigdom, men at hæve de laveste lønninger. Det vil være passende i stedet for at lade lønninger og bonusser løbe løbsk for den rigeste pct. af befolkningen – de, der med statsministerens egne ord »har meget, meget høje indkomster.«

»I verdensmålene er det et centralt princip at få de mest udsatte med og inddrage dem.«


Endelig er det også en ommer, at sammensætningen af ydelseskommissionen slet ikke inkluderer de mennesker, det hele handler om. Der mangler repræsentanter for udsatte grupper, folk på integrationsydelse og kontanthjælp – folk som kommer til orde i en netop udgivet rapport om Ulighed i Danmark udarbejdet af Mellemfolkeligt Samvirke og ni andre organisationer, tænketanke og fagforeninger.

Rapporten tager udgangspunkt i FNs Verdensmål, som regeringen selv siger, at den aktivt arbejder for. I verdensmålene er det et centralt princip at få de mest udsatte med og inddrage dem. En ydelseskommission vil være et helt rigtigt sted at starte.