Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Efterspørgslen på kød er ikke stigende, og fremtiden for kødproduktionen er usikker

Når ledende danske politikere henviser til en fortsat stigende efterspørgsel, er det baseret på økonomiske fremskrivninger, der antager, at stigende velstand i udviklingslande vil medføre et øget kødforbrug. Men så enkel er virkeligheden ikke.

»De store globale fødevarevirksomheder, fra Unilever til Nestlé, har for længst erkendt, at fremtidens vækst er indenfor plantebaserede fødevarer,« skriver Rune-Christoffer Dragsdahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et af de mest anvendte argumenter for, at Danmark skal bevare en enorm animalsk produktion, selvom det gør det umuligt at nå klimamålet, er en påstand om, at den globale efterspørgsel på kød er stigende.

Påstanden kommer for tiden mest prominent fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den socialdemokratiske fødevareminister, Rasmus Prehn. Men argumentet anvendes også af mange andre.

Fakta er imidlertid, at det globale kødforbrug faldt i 2019, og at kødproduktionen efterfølgende stagnerede i 2020. Hvad angår den nærmeste fremtid forudser en ny rapport fra Boston Consulting Group, at kødforbruget i Europa og USA vil toppe i 2025. Den forudser desuden, at markedet for alternativer til produkter fra dyr vil nå 1.800 milliarder kroner i 2035 – og potentielt 3.600 milliarder, afhængigt af de politiske beslutninger der træffes i de kommende år.

Når ledende danske politikere henviser til en fortsat stigende efterspørgsel, er det baseret på økonomiske fremskrivninger, der antager, at stigende velstand i udviklingslande vil medføre et øget kødforbrug. Men så enkel er virkeligheden ikke.

Kød har tidligere været efterspurgt, fordi kød var forbundet med status. Den i 1800-tallet indflydelsesrige læge George Beard mente for eksempel, at fødevarehierarkiet fra planter til rødt kød svarede til et evolutionshierarki, der gik fra de vilde farvede racer til de civiliserede hvide racer. Senere i samme århundrede opfordrede den japanske kejser sin befolkning til at spise oksekød, i håb om at hans land derved kunne spise sig til samme fremskridt som de vestlige lande.

Den slags forestillinger er nu under forandring. Nu efterspørger de naturvidenskabelige forskere, at vi spiser en overvejende plantebaseret kost. Og det har allerede sat sig spor i de rige lande og blandt kendte skuespillere og andre influencers. Og dermed er det kun et spørgsmål om tid, før forbindelsen mellem en mere plantebaseret kost og status forplanter sig i den globale middelklasse.

Forandringen er allerede i gang. GlobeScan har spurgt 27.000 forbrugere fordelt på 27 lande, og her er det allerede nu over halvdelen af forbrugerne i en række store og befolkningsrige mellemindkomstlande, som foretrækker »kødlignende alternativer lavet af planter«. Det drejer sig om Kina, Indien, Brasilien, Mexico, Argentina, Thailand og Vietnam.

Dertil kommer den teknologiske udvikling. Investeringerne i plantebaserede virksomheder nåede op på 13 milliarder kroner i 2020. Et sted i en ikke så fjern fremtid venter plantefars version 10.0 og en lang række andre kødimitationer lavet af planter, som fremstår identiske med originalerne. Produkter som er sundere, og som kan produceres og sælges billigere. De vil derfor med tiden vinde konkurrencen om forbrugernes gunst overalt i verden. De vil også blive foretrukket af ingrediensvirksomhederne.

De store globale fødevarevirksomheder, fra Unilever til Nestlé, har for længst erkendt, at fremtidens vækst er indenfor plantebaserede fødevarer. Det er derfor nødvendigt, at de danske politikere erkender, at tiden er løbet fra at tale om efterspørgslen på kød. Lad os i stedet tale om, hvordan vi bedst investerer i at blive førende indenfor plantebaserede fødevarer.

Rune-Christoffer Dragsdahl er antropolog, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening og bestyrelsesmedlem i International Vegetarian Union