Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dyrt i Danmark, men så prøv lige Ikea i Schweiz

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU, men de tre EFTA-lande uden for EU, Schweiz, Norge og Island, har alle forbrugerpriser, som er markant højere end i Danmark. Schweiz har forbrugerpriser, der er 67 procent over EU-gennemsnittet, mens Danmarks priser er 39 procent højere end gennemsnittet.

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU, viser tal fra Danmarks Statistik. Førstepladsen virker nærmest støbt i beton. Den primære forklaring er, at vi har høje lønninger og høj moms, skatter og afgifter.

Det er den klassiske forklaring hver gang, vi hører om de tårnhøje forbrugerpriser i Danmark. Men der er altid særlige forklaringer, når vi kigger på forbrugerpriser. Hvem har for eksempel ikke hørt superliberale EU-skeptikere med våde drømme om Schwiez fortælle, at prisen for en håndværker i Schweiz er så billig, at det stort set ikke kan betale sig selv at skifte pærer i husets lamper, for i Schweiz er lønnen god, skatten lav, ligesom moms og andre afgifter er væsentligt lavere end i Danmark.

Det ændrer imidlertid ikke på, at Schweiz har væsentlig højere forbrugerpriser end i Danmark. Det argument, der bruges som begrundelse for høje forbrugerpriser i Danmark, gælder ikke for Schweiz.

Hundedyrt

Alpelandet er ganske enkelt hundedyrt. Tag blot en tur i Ikea. Den klassiske reol »Billy« i målene 80 cm bred og 202 cm høj, som kan købes for 299 kroner i Danmark, koster til sammenligning 399 kroner i Schweiz. Eller springmadrassen »Hamarvik«, der i målene 140 gange 200 cm koster 1.199 kroner i Danmark mod 1.329 kroner i Schweiz.

Og Schweiz er ikke alene om at overgå de danske forbrugerpriser. De to andre EFFA-lande, Norge og Island, har af helt andre grunde højere forbrugerpriser end Danmark og dermed alle andre EU-lande.

Mens de danske priser ifølge Danmarks Statistik ligger 39 pct. over EU-gennemsnittet, er priserne i Island, Schweiz og Norge henholdsvis 72, 67 og 57 pct. over EU-gennemsnittet, når man måler, hvad det samlet set koster for  borgerne i forbrug.

En anden indikator, som fortæller, at Schweiz er et dyrt sted at opholde sig, er ​Big Mac-indekset. Det viser, at den dyreste Big Mac købes i Schweiz, hvor den koster 6,52 dollar, mens en Big Mac i Danmark kan købes til 4,72 dollar, hvilket er under gennemsnitsprisen i euro-landene, og rent faktisk også billigere end i USA.

Måske en anelse overraskende, for netop fødevarer er ifølge Danmarks Statistik dyrest i Danmark sammenlignet med det øvrige EU. Fødevarer og drikkevarer uden alkohol koster 32 pct. mere i Danmark end gennemsnittet for resten af EU. Men igen: De samme fødevarer er endnu dyrere i EFTA-landene, hvor Schweiz er det dyreste sted at købe ind til spisebordet. I Schweiz er priserne 69 pct. højere end EU-gennemsnittet. I Island og Norge er priserne 66 og 55 pct. over EU-gennemsnittet.

Som nævnt blliver de høje priser på fødevarer i Danmark ofte forklaret med høje lønninger og høj moms. Det kan forklare forskellen mellem Danmark og Tyskland, hvor lønninger og fødevaremoms er betydeligt lavere end i Danmark.

Hvis det alene var argumentet, kan det undre, at forbrugerpriserne er væsentligt højere i Schweiz end i Danmark, for Schweiz har som sagt lav skat på personlig indkomst, generelt lav moms og endnu lavere moms på fødevarer.

Stærk valuta

Til gengæld har Schweiz et valutaargument, som er vanskeligt at komme udenom. Schweizerfrancen er ekstrem stærk, og det smitter direkte af på forbrugerpriserne. Det store hop på forbrugerpriserne i Schweiz i 2015 skyldes netop en opskrivning af den schweiziske franc. Det betyder, at schweizerne kan holde en fest, når de krydser grænsen og tager på ferie i andre europæiske lande.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at påstanden om, at man får meget mere for pengene i Schweiz end i mange andre lande, er svær at dokumentere. Prisniveauet i Schweiz er højt. Tag blot en tur i alpelandets Ikea-butikker.