Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det var ikke Folketinget, der hjalp udsatte i krisen

Det var de private organisationer som Hus Forbi, der måtte holde hånden under Danmarks socialt udsatte, da pandemien ramte.

»Det bør ikke alene være op til foreninger og organisationer som Hus Forbi med få medarbejdere at løse vidtgående samfundsproblemer. Ikke under normale omstændigheder. Men slet ikke i kriser,« skriver Rasmus Wexøe Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da coronavirussen ramte Danmark, var regeringen hurtig til at holde hånden under erhvervslivet. Hvad støtten til socialområdet angik, kom der for lidt, og kom for sent.

18. marts – blot en uge efter nedlukningen – blev Hus Forbis første hjælpeinitiativ sat i værk. I de følgende dage og uger fulgte en række initiativer, som har været afgørende for udsatte under de første hårde måneder af krisen.

På få uger lykkedes det Hus Forbi at samle fem millioner kr. ind. Dertil fik foreningen bevilget støtte fra Trygfonden på 2,4 millioner kr. Interessen fra danskerne var overvældende!

Mens Hus Forbi mobiliserede tiltag efter tiltag, kiggede den danske regering blot til. Først 31. marts – 13 dage efter Hus Forbis første initiativ og 20 dage efter nedlukningen af samfundet – besluttede et enstemmigt folketing at fordele 5,5 millioner kr. i akut coronastøtte til en række danske hjemløseorganisationer. Her fik Hus Forbi en støtte på 500.000 kr.

At der skulle gå 20 dage inden en hjælp tilfaldt hjemløse i Danmark fra staten, er ganske enkelt ikke godt nok.

Hus Forbis fem initiativer, der virker

Hus Forbi-sælgere er afhængige af avissalget. Og det faldt drastisk. Derfor søsatte Hus Forbi initiativer med gavekort til Salling og Coops butikker og en særlig lønkompensation, så sælgerne kan tjene 50 pct. ekstra pr. solgt avis.

Mange hjemløse er afhængige af husly på herberger. Og for dem, der sover på gaden, var det endnu mere afgørende end før at komme væk fra gaden og i ly for pandemien. Derfor aftalte vi med Danhostels, at Hus Forbi-sælgere kunne få en varm seng betalt med midler af Hus Forbi.

Medicin er en fast udgift for udsatte. Derfor gik vi sammen med Danmarks Apotekerforening om, at sælgere få udleveret receptpligtig medicin kvit og frit. Regningen blev - og bliver stadig - betalt af Hus Forbi.

Flere steder har væresteder måtte lukke ned under pandemien. Derfor blev krisepuljen til Hus Forbis partnere, som tæller væresteder og herberger, etableret som en økonomisk hjælp til at holde åbent.

Initiativ til et bedre samfund

Hus Forbis initiativer har været afgørende for udsatte i denne tid. Uden initiativerne ville vi sandsynligvis have set flere desperate og ulovlige forsøg på at skaffe penge.

Men det bør ikke alene være op til foreninger og organisationer som Hus Forbi med få medarbejdere at løse vidtgående samfundsproblemer. Ikke under normale omstændigheder. Men slet ikke i kriser.

Nu ser vi også et efterslæb i behandlingen af psykiske lidelser og misbrug. Mange er blevet mere ensomme. Og når Hus Forbi ikke længere kan betale for ophold på hostels, er mange vendt tilbage til det hårde liv på gaden.

Det kan ikke siges tydeligt nok: Der er brug for, at hjemløse og udsatte ikke bliver overset, men mødt med værdige løsninger. De har brug for permanent hjælp. Socialministeren bør tage ansvar for, at der fremadrettet bliver kigget på de initiativer, vi har sat i værk under pandemien. Og at erfaringerne bliver medtaget i fremtidens indsats på socialområdet.

Rasmus Wexøe Kristensen er sekretariatsleder i Hus Forbi