Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det er simpelthen ikke i orden at give tilladelse til en gadefest hver eneste aften

Vi bor her, det er vores hjem og kvarterer, men vores rettigheder skal åbenbart vige til fordel for nogle restauratører, der skal tjene ekstra penge, og nogle gæster, dvs. folk udefra, der åbenbart skal have lov til at give den gas på festivalpladserne lige uden for vores vinduer. Hvorfor?

»Vi bor her, det er vores hjem og kvarterer, men vores rettigheder skal åbenbart vige til fordel for nogle restauratører, der skal tjene ekstra penge,« skriver Gøje Rostrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Vi har i de sidste dage oplevet en offensiv fra københavnske restauratører og DRC (brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer). Der udtrykkes utilfredshed med, at der ikke gives tilladelse til udvidet udeservering i brokvartererne. De er pressede, siger de.

Vi er nødt til at gøre opmærksom på, at vi beboere også er pressede. Faktisk i en grad, hvor der helt konkret kan tales om sundhedsmæssige udfordringer.

Støjgenerne ved udeservering er invaderende og stressfremkaldende, og vi er allerede for flere år siden nået langt over smertegrænsen.

Efter at coronanedlukningen er overstået, skal mange af os igen leve med en hverdag med restaurationernes og værtshusenes udeserveringer, hvor vi ikke selv kan bestemme, hvornår vi og vores børn kan komme til at sove, eller om vi vil have en stille aften; læse en bog, studere, arbejde hjemmefra.

Der er en øresønderrivende larm, indtil serveringsstederne lukker – det er p.t. klokken 23. Og derefter en halv time eller mere før gæsterne er gået hjem, indtil borde og bænke er skramlet væk, indtil flasker er sorteret, og personale og gæster har råbt færdig.

Beboerne er i årevis i forbindelse med udeserveringstilladelserne blevet behandlet dårligt af både kommunen og af restauratørerne, og vi er trætte af det.

Vi bor her, det er vores hjem og kvarterer, men vores rettigheder skal åbenbart vige til fordel for nogle restauratører, der skal tjene ekstra penge, og nogle gæster, det vil sige folk udefra, der åbenbart skal have lov til at give den gas på »festivalpladserne« lige uden for vores vinduer.

Det sætter begrebet »Borgerrepræsentation« lidt i perspektiv. Hvis interesser er det egentlig, borgernes repræsentanter på rådhuset varetager?

Kommunen har undladt at forholde sig til gældende lovgivning, både hvad angår støjgrænserne fastsat af Miljøstyrelsen, reglerne for mængden af bevillinger angivet i restaurationsloven og love vedrørende tilgængelighed og brandveje. Restauratørerne har undladt at opføre sig som gode naboer, respektfuldt og med forståelse for, at de gratis har lånt vores alle sammens fortove til at drive deres forretning på. De har givet deres kunder lov til at opføre sig, som det passer dem, de råber og skriger og spærrer fortove, porte og hoveddøre med møbler, de selv flytter rundt på.

Udeserververingskonceptet i Københavns Kommune er ude af kontrol – kørt helt af sporet.

For beboerne i de mange berørte kvarterer er det ikke et spørgsmål om medfølelse for en restaurationsbranche, der er lidt presset for tiden. Det er et spørgsmål om, at vi helt konkret er desperate, fordi vi ikke kan eksistere i vores hjem. Så enkelt kan det ridses op.

Det er simpelthen ikke i orden at give tilladelse til en gadefest hver eneste aften året rundt i beboelseskvarterer!

Gøje Rostrup er formand for Beboerforeningen for Indre Nørrebro