Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den unge venstrefløj brænder for klimaet – men glemmer verdens fattige

Greta Thunberg siger, at politikerne har solgt ungdommens fremtid, men hun og resten af den unge venstrefløj vil med deres løsninger på klimakrisen selv fratage verdens fattigste deres fremtid.

De unge på venstrefløjen har en ekstrem passion for klimakampen, men de glemmer den tiendedel af verdens befolkning, der stadig lever i fattigdom og vil blive ved med at gøre det, hvis vi sætter stopklodser for industrisamfundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Georg Hocmuth/Ritzau Scanpix

Man har før og i løbet af den seneste valgkamp set utallige eksempler på unge mennesker, der havde en ekstrem passion for klimakampen. Det er unge, som strejker fra skolen, maler slotspladsen rød og panikker over klodens fremtidige overlevelse. Det er eksemplificeret ved svenske Greta Thunberg, der over for britiske parlamentsmedlemmer udtalte, at ungdommens fremtid er blevet solgt.

Det er en udtalelse, som sprudler af arrogance over for tidligere generationers indsats for at gøre Vesten til den mest velstående verdensdel. Der er ikke nogen, der har solgt Greta Thunbergs fremtid, men der er rigtig mange, som har sørget for, at hun bor i så rig en verdensdel, at hun kan tage fri fra skole i flere måneder og turnere Europa rundt med et budskab, som hun har passion for. Derudover bunder udtalelsen i en fejlslutning af dimensioner.

»Der er ikke nogen, der har solgt Greta Thunbergs fremtid, men der er rigtig mange, som har sørget for, at hun bor i så rig en verdensdel, at hun kan tage fri fra skole i flere måneder og turnere Europa med et budskab, som hun har passion for. «


Så hvori består denne fejlslutning? Er det, at Thunberg tror, at nogen har solgt hendes fremtid for at tilgodese de få velhavende? Ikke udelukkende. Fejlslutningen opstår især, fordi hun og de mange ligesindede ikke har begreb om, at der stadig er ti pct. af jordens befolkning, som lever i ekstrem fattigdom. Aktivisternes løsninger tilgodeser nemlig ikke dem.

I Sydasien er der på bare to år fra 2013 til 2015 sket en udvikling, der betyder, at 58,1 millioner færre mennesker lever i ekstrem fattigdom. I samme periode i Østasien er 25,9 millioner mennesker løftet ud af ekstrem fattigdom. Den udvikling må alt andet lige skyldes det industrisamfund, som man i Asien ihærdigt har opbygget, og som historisk har lagt fundamentet for ethvert lands udvikling fra fattigt til velstående. I den samme periode som ovenstående er der syd for Sahara kommet 8,2 millioner flere mennesker, som lever i ekstrem fattigdom. Det skyldes dels stor befolkningstilvækst, dels at man ikke har kunnet opbygge et samfund, hvor man udnytter sine komparative fordele i samme grad som i Asien.

Nickolai Larsen Fold sammen
Læs mere

Hvorfor denne opremsning af de seneste års udvikling i fattigdom og dens årsager? Fordi den fremtid, som mange unge mener, at de vestlige politikere har solgt, er den samme fremtid, som de vil fratage de mest fattige ved at forhindre dem i at opbygge industrisamfund. Jeg kan garantere, at de fattige lande i Afrika og Asien vil fortsætte med at opbygge industrisamfund, da det for mange er mere presserende, at man ikke ved, hvor ens næste måltid skal komme fra, end at temperaturen er tre grader højere om 100 år. Derfor er den rationelle og moralske løsning, at man skal forske og investere i teknologier, der kan understøtte CO2-effektive industrisamfund. Omlægning af landbrug til skovareal, flere økologiske landbrug og afgifter på oksekød er ikke andet end egoistisk moralpleje, der får individet til at føle, at det bidrager til klodens overlevelse.