Dansk Vegetarisk Forening: Brug ikke vand på foder til dyr under tørker

Kød- og mejeriproduktionen kræver for meget vand og må derfor begrænses under perioder med tørke, skriver generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening.

»I Dansk Vegetarisk Forening foreslår vi, at vanding i perioder med vandmangel skal prioriteres til afgrøder med fødevarer til mennesker,« skriver Rune-Christoffer Dragsdahl. Søren Bidstrup

Igen i år ramte en tørke Danmark og gjorde det nødvendigt for staten at uddele hjælpepakker til landbruget for at klare sæsonen. Der blev blandt andet givet lov til at vande mere på markerne, og der blev slækket på kravene til efterafgrøder. Dele af landbruget har efterfølgende ønsket sig større frihed til at dyrke jorden, som man vil, frem for at være underlagt love og regler.

Ifølge tal fra Danva er landbruget det mest vandforbrugende erhverv i landet. Hele 32 procent af alt vores indvundne drikkevand bliver brugt i landbruget, mens det i tørre år kan være helt op mod 50 procent af alt vores vand, som bliver brugt af landbruget. Markvandingen kan endda være med til at sænke grundvandet så meget, at vandløb og åer tørrer helt ud med store konsekvenser for økosystemerne.