Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Børnene bliver glemt, når valgkampen er slut

Christiansborg lader til at have glemt, at børn er rigtige mennesker.

Isabella Arendt, næstformand i Kristendemokraterne, mener, at politikerne glemmer at investere i børnene. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mette Frederiksen gør det, Mai Mercado gør det, ja, selv statsministeren gør det – taler om børn. Børn er vores fremtid, siger de alle. Det er uomtvisteligt sandt, at nutidens børn er fremtidens voksne og skal skabe fremtidens samfund. Sådan har det været lige siden mennesket fik sit første barn. Ikke desto mindre har de alle som én valgt ikke at investere i en god barndom for børn i Danmark. Dermed er vores alles fremtid på spil.

Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, men Socialdemokratiet fik ikke i sine fire år i regering gjort det bedre at være barn i Danmark. Ingen minimumsnormeringer i institutionerne, forældrene skulle arbejde »12 minutter mere« og børnene skulle bruge endnu mere af deres tid under statslig kontrol i en skoledag, der optog stort set alle deres friske timer. Det blev hårdt og stressende at være barn. Vi ser tallene i dag, hvor et stigende antal børn lider af stress og angst. Børnetelefonen er rødglødende af opkald fra børn med ondt i livet.

Mercado tog over og blev børneminister. Stadig ingen normeringer, stadig en mislykket folkeskolereform og stadig intet fokus på det helt almindelige danske barns hverdag og trivsel. Halvdelen af de 19-årige piger går i dag til psykolog. Hver femte unge har dårlig mental trivsel. Det er seks unge i hver klasse! Stress- og angstepidemierne virker ustoppelige. Forkvaklede forsøg på mindfulness i skolerne eller træning i robusthed vil ikke gøre en forskel.

Børnene bliver glemt

Børn i dag har brug for nærhed med deres forældre, venner og naboer. De har brug for at blive set og elsket for dem, de er, ikke for deres karaktergennemsnit eller evner som succesfuld You-tuber. Børn har brug for at være mennesker og finde mening i sin egen ret – uden at skulle testes for at se, om de er gode nok. Det har børn har haft brug for lige siden, det allerførste barn blev født. Alle forældre ved det jo egentlig godt.

Christiansborg lader til at have glemt, at børn er rigtige mennesker – ikke præ-voksne, som gennem test og træning kan formes i den retning, de nuværende voksne drømmer om.

»Der er brug for nogle, der ikke ser børn som statens møtrikker eller markedets forbrugere, men som kæmper for en god barndom.«


SF vil gerne gøre det godt at være barn, men fik ikke gjort noget ved det under den røde regering. Konservative vil gerne gøre det godt for børn, men har ikke gjort en mærkbar forskel i den tid, de har siddet på ministerposten.

KD er børnenes parti, og vil gøre en forskel for børn, når vi bliver valgt til Folketinget. Det er der brug for. Der er brug for nogle, der ikke ser børn som statens møtrikker eller markedets forbrugere, men som kæmper for en god barndom, fordi det giver mening i sig selv. Som kæmper for gode normeringer, kortere skoledage, mere tid med forældrene og afskaffelse af alle krav om karakterer og test i skolerne. Børn har brug for frihed, mening og nærvær.

Det skaber den såkaldte robusthed, det giver selvværd og skaber relationer, som man kan bygge en fremtid på. Det er ikke svært at forstå, men åbenbart svært for de andre at gøre noget ved.