Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Bør Enhedslisten ikke tage et alvorsord med deres ungdomsparti?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste dage har vi set omfattende ødelæggelser i Hamborg. Synderne er de sædvanlige. Venstreekstremisterne. Mindst én bus med danske venstreradikale er dernede for at deltage i kampene. Det som officielt blev kaldt demonstrationer, men som endte som det plejer, blev sat i værk som resultat af G20 mødet, der blev afholdt i Hamborg.

Det er snarere reglen end undtagelsen, at denne type demonstrationer ender voldeligt. Det sædvanlige flæbekor af apologer er naturligvis også sat i værk. ”Det er kun et mindretal der laver ballade”. Den samme smøre hører vi også hver gang vi ser de autonome raserer København. Sådan kan man dog ikke kaste sit ansvar fra sig. Når man udøver sin demokratiske ret, har man også en pligt til at sørge for, at demonstrationen udmøntes i god ro og orden. Ellers bør man forlade den.

De sortklædte autonome fortsætter deres voldelige adfærd, fordi det er konsekvensløst. Meddemonstranterne, der ikke kaster med sten, der ikke smadrer byen, der ikke angriber betjente, forlader ikke demonstrationen. De forsøger ikke stoppe de voldelige typer. Og det er egentligt pudsigt, for ifølge apologeterne er der kun en "lille" voldelige kerne. Så er det da mærkeligt, at de ikke forsøger at stoppe dem. Hvorfor isolerer de dem ikke? Hvorfor tillader de, at de deltager i demonstrationen? Hvorfor vil de fredelige demonstranter accepterer, at blive sat i bås med vor tids fascister?

Der hersker en kultur blandt denne aktivistiske fløj, der legitimerer angreb på politibetjente, der for øvrigt gang på gang, gør et hæderligt stykke arbejde. Jeg er ret sikker på, at de hellere vil være sammen med deres familier, end at bruge deres kræfter på at stoppe forkælede og uvidende unge i at brænde deres egen by af.
Blandt de danske deltagere tæller flere medlemmer af Socialistisk Ungdomsfront (SUF). Enhedslistens ungdomsorganisation. Jeanette Kusk er ledende medlem af SUF, og ifølge Jeanette, er butikkerne et legitimt mål for hærværk, fordi det gør det muligt at nå ind til de egentlige magthavere - de fæle kapitalister. Hun udtaler følgende til TV2.

"Det er en måde at vise vores utilfredshed med systemet, og at det så går ud over flere end den bygning, som vi ikke på nogen måde kan komme i nærheden af og de politikere, som ikke vil tale med os – det er en konsekvens af det. Det får i det mindste noget opmærksomhed i pressen, og det får nogen til at spørge, hvorfor vi gør det her, og hvilke interesser vi har, og hvordan vi som masse, som venstrefløj, godt vil have, at verden udvikler sig."

Senere udtaler hun, at politiet har været "enormt voldsomme". De over 213 sårede betjente må altså have slået på sig selv.

Hun er ikke den første SUF'er, der åbent har legitimeret vold i denne uge. Rune Popp, også et medlem med ledelsesansvar hos SUF - og tidligere byrådskandidat for Enhedslisten, har også givet politiet skylden for de voldelige kampe. Han vil ikke "dømme folk på deres aktionsformer". Det sørgelige er, at de højtstående socialister ikke er afvigere for linjen i deres organisation. De følger faktisk bare deres politiske program, der også legitimerer vold.

“Socialistisk UngdomsFront slås for et andet system. I stedet skal der skabes et reelt demokratisk, socialt og økologisk samfund. Et socialistisk samfund. Det forudsætter en total afskaffelse af kapitalmagten – derfor er Socialistisk UngdomsFront en revolutionær organisation. Vi tror ikke på, at de økonomiske magthavere vil afgive deres privilegier frivilligt. Derfor er reformer ikke nok"

Bør man snart forvente en udtalelse fra Enhedslisten, eller har de tænkt sig at ignorere det på samme måde som de har gjort med alle andre kritiske spørgsmål? Enhedslisten er sjovt nok også meget stille omkring udviklingen i Venezuela i øjeblikket. Men det er jo nok også den fæle kapitalismes skyld. Får Rune Popp og Jeanette Kusk en advarsel for deres legitimering af vold? Eller er det acceptabelt at de på nationale medier legitimerer angreb på andre mennesker og den private ejendomsret?

Alle andre partier skal tage stilling, når deres ungdomsorganisation gør noget vanvittigt, og det bør Enhedslisten også. Ellers kunne man jo fristes til at mistænke dem for, at de inderst inde synes, at det er rigtigt at brænde en hel by af, såfremt det er i den gode sags tjeneste. Den yderste venstrefløj har et problem med vold, og den skal Enhedslisten til at italesætte.