Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Berlingske-journalists indlæg om venstrefløjen er proportionsforvrænget frygtretorik

Bakker store dele af venstrefløjen virkelig op om trusler og hærværk som legitime politiske midler, som en kulturjournalist på Berlingske påstår?

»Der er brug for at sige klart fra over for Damms frygtretoriske forsøg på at beklikke helt almindelige venstreorienterede vælgere - og politikere,« skriver Henrik Marstal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

»Vanen med at gå til fysiske yderligheder med vold og vandalisme har altid været populært på store dele af venstrefløjen.«

Så underlødigt lød det fra Berlingskes kulturjournalist Søren Jacobsen Damm i et for avisen helt usædvanligt spekulativt og tendentiøst indlæg, bragt nytårsdag.

Indlægget spurgte på denne baggrund, hvorvidt en i forvejen voldsparat del af venstrefløjen herhjemme snart vil begynde at skærpe sine midler derhen, at vi måske allerede i år vil kunne se »en dansk udgave af Rote Armée Fraktion«.

To spørgsmål melder sig: Dels hvordan Damm kan finde det rimeligt at gå så vidt i sine antagelser, dels hvordan han kan tillade sig at tage »store dele af venstrefløjen« til indtægt for dem.

Henrik Marstal Fold sammen
Læs mere

Berlingske har med stor omhu beskrevet, hvordan »revolutionære på Nørrebro« har begået hærværk og fremsat trusler, og avisen har desuden redegjort for konfrontationer i identitetspolitiske miljøer på KU.

Men at disse handlinger skulle kunne give associationer til en terrorgruppe som Rote Armée Fraktion skal man nu alligevel have en usædvanlig livlig fantasi for at hævde. For Rote Armée Fraktion nåede i sine få aktive år at skabe perioder af undtagelsestilstand i dele af Vesttyskland, sprede enorm frygt i befolkningen og, nå ja, dræbe 34 personer og såre op mod tre gange så mange (heriblandt en række personer på topposter i samfundet).

Så selvom Kaspar Colling Nielsens roman »Den danske borgerkrig 2018-2024« fra 2013 rent faktisk handler om en voldelig dansk revolution, virker Damms spekulationer komplet ude af proportioner.

»Der er brug for at sige klart fra over for Damms frygtretoriske forsøg på at beklikke helt almindelige venstreorienterede vælgere..«


Nok så væsentligt kan man med god ret spørge, hvorvidt disse aktivister overhovedet er en del af det venstreorienterede vælgersegment. For de er så kritiske over for det danske demokrati i sin nuværende form, at deres fælles berøringspunkter med den almindelige venstrefløj forekommer absolut minimale.

Hvordan kan Damm slutte sig til, at fraktionernes metoder skulle være udtryk for noget, der »altid har været populært på store dele af venstrefløjen«? Sagen er: Det kan han heller ikke. For sådan har det aldrig været.

Derimod burde det være indlysende, at de fleste venstreorienterede vælgere bakker op om Grundloven, anerkender de demokratiske spilleregler og er imod enhver anvendelse af vold – hvoraf følger, at de omtalte handlinger er noget, som disse vælgere indlysende tager afstand fra.

Derfor: Der er brug for at sige klart fra over for Damms frygtretoriske forsøg på at beklikke helt almindelige venstreorienterede vælgere – og politikere.

Damms indlæg må i bedste fald anses som en proportionsforvrænget strøtanke og i værste fald et bevidst forsøg på at aflede opmærksomheden fra den tiltagende mobilisering og organisering af kriminelle elementer i den modsatte ende af det politiske spektrum, som de senere år har været skræmmende omfattende, ikke mindst i Danmarks nabolande.