Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

49-årige Bibbi Bang: Mange politikere har en anden opfattelse af virkeligheden end jeg

Vælgerne har ordet. Hvad stemmer de, og hvorfor? Berlingske lader hver dag frem mod valget til Folketinget en vælger komme til orde. I dag Bibbi Bang, som er 49 år og bosiddende på Vesterbro. Hun arbejder med rengøring af fly i Københavns Lufthavn, er arbejdsmiljørepræsentant, og hun vil stemme på Socialdemokratiet.

Bibbi Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg forstår mig ikke så meget på politik, men jeg kender virkeligheden.

Den virkelighed, jeg kender, er blandt andet mit arbejde. De sidste 20 år har jeg arbejdet med rengøring af fly i Kastrup. Jeg er glad for mit arbejde og især mine kolleger. De sidste ti år har jeg været valgt som arbejdsmiljørepræsentant for 200 kolleger. Målet med mit tillidshverv er åbenlyst: Det skal selvfølgelig ikke være farligt at tage på arbejde. Men sandheden er nok, at rengøring er et hårdt arbejde uanset hvad. Selvfølgelig sætter det spor på kroppen.

Den virkelighed, jeg oplever på jobbet, er anderledes end den, jeg hører og ser, når jeg tænder for nyhederne. Mange politikere på Christiansborg har simpelthen en anden opfattelse af virkeligheden end jeg. Debatten om pension er et klart eksempel.

Vi lever og arbejder længere, og hurra for det. Eller skulle jeg skrive: Nogle af os gør. For hvert fjerde medlem af min fagforening (3F) er slet ikke på arbejdsmarkedet, når de fylder 60. De er døde eller tvunget ud af arbejdsfællesskabet. Jeg forstår mig ikke på alle politikernes planer. Men jeg ved, hvordan social dumping, working poor og prekariat-job føles i virkeligheden.

Mine kolleger i lufthavnen skal have en RET til at gå tidligere på pension. De fortjener at kunne trække sig tilbage, inden de skal bæres ud i en kiste. I et af verdens rigeste lande skal alle have ret til en værdig alderdom.

Jeg synes, at debatten handler mere om, hvorvidt man mon er syg nok til at stoppe. Lars Løkke har endda sagt, at vi ikke har råd til at sende raske ældre på pension. Det lyder ikke særlig værdigt.

»Jeg håber i den grad, at politikerne vil søge samarbejde efter valget. Fokus på de hensigtsmæssige løsninger frem for de evige »ultimative krav«.«


Som arbejdsmiljørepræsentant har man fokus på at forebygge frem for at helbrede, men vi skal have hjælp fra Christiansborg og påvirke EU. Jeg savner en debat om, hvordan vi indretter vores arbejdspladser, hvis det skal være reelt muligt at blive på arbejdsmarkedet længere. Jeg forstod heller aldrig, hvorfor man skar drastisk ned på Arbejdstilsynet.

Jeg har faktisk et helt konkret forslag fra mig og mine kollegaer. Alle folketingsmedlemmer skal i en uges erhvervspraktik ude på arbejdspladserne hvert år. Dette er ikke ment som hverken hån eller latterliggørelse, men hvis du ikke har indsigt i mulige konsekvenser for dine handlinger, hvordan skal du så lykkes?

Jeg forstår mig ikke på politik, men jeg ved, at det handler om magt, kompromiser og lederskab. Jeg håber i den grad, at politikerne vil søge samarbejde efter valget. Fokus på de hensigtsmæssige løsninger frem for de evige »ultimative krav«.

Min pointe er, at det handler om, hvordan man tilrettelægger arbejdsmarked og konkurrencevilkår, der ikke krænker arbejdsvilkår og skaber slavelignende arbejdsforhold. Vi skal have et opgør med den syge kapitalisme. Socialdemokratiet er et af de partier som faktisk lytter til sine vælgere, og derfor får partiet min stemme. Det er blandt andet Socialdemokratiets fortjeneste, at vi taler om pensionsalderen og efter valget skal der gøres noget seriøst ved det.