Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

21-årige Emma var angst for at være ensom – vi bør hjælpe hende med et praktikophold

I Folkehuset Absalon mødte jeg Emma, som havde lidt af angst og depression siden sin studentereksamen. Vi bør tilbyde unge som hun praktikophold på arbejdspladser med meningsfyldte fællesskaber, skriver museumsdirektør.

top
»Forleden spiste jeg middag på Folkehuset Absalon i København. Absalon er et aktivitetshus med fællesspisning hver aften. Der er stuvende fyldt, og ideen er, at man – udover at spise – forpligter sig til at tale med dem, man kommer til at sidde sammen med,« skriver Jane Sandberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Næsten 90.000 unge sidder klistret til deres skærm natten mellem torsdag og fredag i denne uge. Det gør de, fordi de ved midnat får svar på, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse. Retningen for deres videre færd i livet bliver udstukket denne sommernat. Men hvad med alle dem, som enten ikke kommer ind, eller dem, der har så ondt i livet, at de slet ikke har overskud til at søge?

Forleden spiste jeg middag på Folkehuset Absalon i København. Absalon er et aktivitetshus med fællesspisning hver aften. Der er stuvende fyldt, og ideen er, at man – udover at spise – forpligter sig til at tale med dem, man kommer til at sidde sammen med.

Foto: Jane Sandberg..

Den aften sad jeg ved siden af en ung kvinde på 21 år. Lad os kalde hende Emma. Efter at have udvekslet almindelige høflighedsfraser, spurgte jeg hende, om hun var studerende. Emma kiggede ned i sin tallerken og sagde: »Nej. Desværre ikke. Siden jeg blev student, har jeg lidt af angst og depression.« Der sad vi så, midt i fællesspisningen, og tiden gik lidt i stå. Vi fik en lang og fin samtale om noget af det, hun syntes er så svært ved livet.

At blive voksen. At skulle træffe voksne valg. At erkende, at de venner, hun havde fra sin gymnasietid, måske slet ikke var de rigtige for hende og om angsten for at sige fra og erkende sine egne grænser. Hun blev ved med at vende tilbage til angsten for ensomheden.

Otte pct. af alle unge i Danmark oplever, at de er ensomme. Hver dag. At Emma er så heldig at have en god veninde, som den aften trodsede Emmas forbehold for at komme ud og opleve verden, er hendes held. Ikke alle har sådan en ven.

Meningsfyldte fællesskaber

En af vejene ud af ensomheden er, at den unge bliver en del af fællesskaber, som er meningsfyldt og befolket af andre, som kan være med til at hjælpe den unge på vej. Landets arbejdspladser kan spille en vigtig rolle her. Hvorfor ikke skabe mulighed for, at unge, der har det svært, kan få lov at blive en del af en arbejdsplads i en slags praktikforløb, hvor de løser opgaver, som er tilrettelagt i samarbejde med den unge ud fra, hvilke interesser den unge har?

Jane Sandberg

»Ud over at den unge får en idé om, hvad et arbejdsliv er og kan, bliver vedkommende en del af fællesskabet og kan i relativt trygge rammer begynde at overveje hvilken vej, der er den rigtige at satse på. «


Vi har gjort det på min egen arbejdsplads med stor succes. Begge veje, vel at mærke. Udover at den unge får en idé om, hvad et arbejdsliv er og kan, bliver vedkommende en del af fællesskabet og kan i relativt trygge rammer begynde at overveje hvilken vej, der er den rigtige at satse på.

Der er mennesker at tale med, mennesker som kan give perspektiver og udvide den unges horisont, men også mennesker som selv har oplevet at være i tvivl. At være alene. Hos os har det ikke været svært at finde opgaver. Det er heller ikke vanskeligt at finde medarbejdere, som har lyst til at påtage sig opgaven med at være kontaktperson for de unge.

Det burde være enkelt at slå den slags praktikophold op på fuldstændig samme vis, som når virksomhederne gør sig lækre for studerende, der skal i uddannelsespraktik. Og vi burde som samfund påtage os opgaven og være klar med opslagene allerede fredag morgen, når alle de, der ikke fik den studieplads, de ønskede, sidder rådvilde tilbage med afslaget på skærmen og mærker ensomheden banke på.

Jane Sandberg er museumsdirektør på ENIGMA - Museum for Post, Tele og Kommunikation og forfatter til bogen »Come Together – Fællesskaber i Danmark«.