Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Tag en pause! Vi kan godt være ambitiøse uden at arbejde 50 timer om ugen

Hvis der er én ting, coronakrisen har lært os om vores arbejdsliv, så er det, at 8-16 er stendød. Tiden er moden til at afprøve nye strukturer med et arbejdsliv i balance og en højere produktivitet til følge.

»Tiden er moden til at genoverveje, hvordan vi indretter os bedst i arbejdet. Og ikke mindst, om vi måler på de rigtige ting, når vi måler succes,« skriver Louise Stenbjerre, direktør og partner i To The Moon, Honey. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det succes, der skaber et lykkeligt arbejdsliv? Eller er det et lykkeligt arbejdsliv, der skaber succes? Jeg er ikke i tvivl. Det er selvfølgelig det sidste – også selvom den gængse holdning synes at være det første budskab.

I løbet af sommeren har Berlingske Business i serien Det Nye Danmark gennem artikler og kommentarer anvist, hvad det er for et Danmark, der viser sig på den anden side af coronakrisen – herunder i hvilket omfang krisen har påvirket danskernes arbejdsliv og den måde, vi fremover kommer til at arbejde på.

Mere medbestemmelse

Det er positivt, at pandemien har accentueret nye digitale processer og kommunikationsveje. Samtidig har krisen taget livtag med dogmet om, at der kun er én måde at arbejde på, nemlig den, hvor vi alle sammen møder ind på den samme arbejdsplads på det samme tidspunkt efter at have siddet i kø på de samme indfaldsveje.

Coronakrisen har da også affødt et pres fra arbejdstagerne om at ville arbejde på en anden måde. Nu vil vi have større fleksibilitet, mere autonomi og højere grad af selvledelse. Vi vil med andre ord være medbestemmende, når det kommer til, hvornår og hvordan vi lægger vores 37 ugentlige arbejdstimer.

Pandemien har også hamret en tyk pæl gennem, at hjemmearbejdsdage er et frynsegode, man skal forhandle sig frem til, eller at det er en fleksibel ordning, man som medarbejder skal være særligt taknemmelig for. Det har vist sig, at vi faktisk arbejder ret effektivt hjemmefra, hvor vi kan fordybe os i problemstillinger og få noget fra hånden uden at blive forstyrret et utal af gange af kolleger eller chefer.

Firedages arbejdsuge ikke for alle lige nu

Men hvis man zoomer lidt ud, så det hele ikke handler om, hvor mange hjemmearbejdsdage der er passende i en ny arbejdslivsmodel (hvor flere virksomheder lægger an til en hybridmodel bestående af et mix af ugentlige hjemmearbejdsdage og dage på kontoret, som beskrevet her i Business-sektionen i lørdags), er det spændende at se på, hvilke andre strukturer man som virksomhedsleder med fordel kan tage i brug.

Coronakrisen har mindet os om, at tilværelsen er andet end arbejde. Vi er ikke blevet mindre ambitiøse, men vi har indset, at vi godt kan være ambitiøse uden at arbejde 50 timer om ugen.

Ja, nogle eksperter hævder, at vi i virkeligheden bliver endnu skarpere, hvis vi arbejder 30 timer om ugen og har et liv ved siden af med plads til refleksion.

En af dem, der er varm fortaler for refleksion, pauser og et bedre arbejdsliv er Pernille Garde Abildgaard, som jeg før har skrevet om på disse linjer. Hun er ledelsesrådgiver og ekspert i effektivitet og forfatter til flere bøger om et arbejdsliv i balance.

På fredag udkommer hendes tredje bog, »Brænd hamsterhjulet – guide til et lykkeligt arbejdsliv«. Den handler om, hvordan vi kan indrette vores tilværelse, så vi kan få et arbejdsliv med mentalt overskud og høj faglighed og alligevel sikre en positiv bundlinje. I bogen har hun besøgt 15 virksomheder, der alle har testet nye arbejdsmetoder som mødestruktur, firedages arbejdsuge, kompetent mailhåndtering og synkroniseret arbejdstid med bemærkelsesværdige resultater.

Planlæg det uplanlagte

En af bogens centrale pointer er at skabe manøvrerum i sin organisation. Et område, Pernille Garde Abildgaard mener er groft overset i danske virksomheder:

»Mange har en kalender, der er fuld booket fra morgen til sen eftermiddag. Uden pauser. Og samtidig har rigtig mange virksomheder innovation på top 3 over must win battles. Men hvis man bruger fem dage om ugen på drift, så er innovation noget, man gør on the side. Det er ikke en seriøs prioritering af innovation, og det kan vise sig at blive en ikke-bæredygtig måde at drive forretning på. I stedet kan man lige så godt begynde at planlægge det uplanlagte. Skabe en halv eller en hel dag som buffer og dermed skabe plads til innovation og plads til refleksion,« siger Pernille Garde Abildgaard, der også hylder princippet om pauser.

»Det der med at tage en pause fra arbejdet er vigtigt at prioritere. Tid til at være sammen med sine børn eller gøre noget, hvor hjernen får en arbejdspause. Det gør, at man oplever at have et mere tilfredsstillende arbejdsliv. Og jo gladere medarbejdere, man har, des mere stiger produktiviteten.«

Det er ikke for ingenting, at mange danskere føler sig hørt i diskussioner om pseudoarbejde, uendelige mødespiraler og et hamsterhjul, der bare kører rundt og rundt.

Tiden er moden til at genoverveje, hvordan vi indretter os bedst i arbejdet. Og ikke mindst, om vi måler på de rigtige ting, når vi måler succes.

Du kunne begynde med at tage ti minutters pause og reflektere lidt over, om du har de rette betingelser for at være den bedste udgave af dig selv.