Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Soulaima Gourani: Ti relativt magtfulde mænd bliver fjernet fra poster de næste 6-12 måneder

Sexchikane. Problemet løses kun ved at anerkende, at der ER et problem. Det har aldrig været mere relevant, at danske arbejdspladser tager afstand fra alle former for seksuel krænkelse. Danske virksomheder skal kunne sikre og garantere kvinders sikkerhed.

»Hvem skal være nervøse? Det skal du, hvis du inderst inde godt ved, at du er gået langt over grænsen med praktikanten, vikaren, din kollega eller en fjerde,« skriver Soulaima Gourani om opgøret med sexisme og seksuelle krænkelser på danske arbejdspladser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman

En smålig, afvist og magtfuld mand er super farlig for en kvindes karriere, og det hele bunder kort sagt i »røvhulssyndromet«.

Nu er Pandoras æske åben, og der er bare »no way«, at den kan lukkes igen.

For et par år siden stod jeg i et dilemma. En kollega var indlagt på hospitalet, voldtaget af en kollega.

Det blev for mig startskuddet på min egen rejse ind i en verden, jeg nok ved findes, men som jeg nok ikke kendte det totale omfang af. Danske kvinder, i alle aldre og i mange industrier, oplever dagligt sexisme og overgreb, fysiske som psykiske.

Kvinder får især upassende kommentarer og vittigheder med seksuelle undertoner, nærgående kommentarer om udseende, upassende blikke eller stirren, uønskede berøringer, omfavnelser eller kys, nærgående spørgsmål om privat- og sexliv og upassende invitationer til dates.

Kvinder udsættes især for »mikroangreb«.

Det er de der små, latterlige, fjollede og krænkende bemærkninger.

Hvis man siger fra, bliver man kaldt sippet eller hysterisk.

Faktum er derfor, at de fleste kvinder så aldrig fortæller, at det er sket.

Krænkeren er ofte arrogant

De fleste kvinder har nemlig slet ikke lyst til at være et offer eller miste deres arbejde eller udsættes for ondsindet rygter af mænd med et såret ego, og de vil da heller ikke kaldes »sarte«.

Alt for mange kvinder lever derfor med sorgen og hemmeligheden om, hvad der foregår på arbejdspladsen.

Det er nemlig langt lettere at tie end at tage kampen op. Nogle af dem bliver ligesom min kollega så endog voldtaget.

Her i USA antager man faktisk, at en ud af fem kvinder vil opleve en voldtægt. I Danmark bliver cirka 24.000 kvinder årligt tvunget til samleje eller oplever forsøg på det.

Det ER skræmmende tal. Det sker, og ja, det sker altså også på arbejde, forretningsrejser og under julefrokosten.

»Svaret skal findes i magtstrukturer, behov for dominans og »fordi jeg kan«-mentaliteten. Over tid, når man(d) får magt, kommer man ofte til at lide af det, jeg kalder for røvhulssyndromet. «


Jeg har arbejdet og rejst alene rundt i hele verden det meste af mit liv. Jeg har set og oplevet lidt af hvert med kunder og kolleger.

Kvinder krænkes – langt hyppigere end mænd, og krænkerne kan for eksempel være andre kolleger, arbejdsgiveren eller sågar virksomhedens kunder. Det er ikke en lille sag at blive udsat for det. Hvem er de udsatte? Ofte går det ud over de yngre kvinder.

Svaret skal findes i magtstrukturer, behov for dominans og »fordi jeg kan«-mentaliteten. Over tid, når man(d) får magt, kommer man ofte til at lide af det, jeg kalder for røvhulssyndromet.

Den mest signifikante krænker er ofte arrogant og føler sig berettiget. Du oplever den ofte og især hos mænd, der har »succes«.

Tortur, chikane, mobning

Siden #MeToo tog fat i slutningen af ​​2017, er der kommet meget mere fokus på omfanget af problemet, men i Danmark har man i stor grad gjort grin med bevægelsen. Indtil nu. Den er kommet til Danmark, og mit bedste bud er, at vi vil se mindst ti relativt magtfulde mænd blive fjernet fra poster de næste 6-12 måneder.

Det kan godt være, at kvinderne i mediebranchen er gået forrest (tak, Sofie Linde), men nu følger mange flere kvinder trop.

Hvem skal være nervøse?

Det skal du, hvis du inderst inde godt ved, at du er gået langt over grænsen med praktikanten, vikaren, din kollega eller en fjerde.

Her i Californien er det faktisk lovpligtigt, hvis du har mere end fem medarbejdere, at uddanne alle i, hvad sexchikane er, samt hvordan det undgås.

Der skal nemlig oplysning og undervisning til, fordi nej, det er ikke bare lidt lummer »skurvognssnak« – det er tortur, chikane, mobning, og hører på ingen måde hjemme på en arbejdslads.

Faktisk har Deloitte foretaget en rapport om den gigantiske økonomiske konsekvens, det har at have sexchikane på arbejdspladsen.

Problemet løses dels ved at anerkende, at der ER et problem. Dels løses det ved at ansætte flere kvinder i ledelsen, og dernæst løses det ved at identificere, hvor i systemet vi har en overvældende mandlig dominans, som giver magt og dominans.

Det har aldrig været mere relevant, at danske arbejdspladser tager afstand fra alle former for seksuel krænkelse. Danske virksomheder skal kunne sikre og garantere kvinders sikkerhed.

DET er god stil, og det manglede da bare, ikke?

Vil du have mere inspiration? Her er læseliste om emnet.