Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Når krise, krig og usikkerhed ramler sammen: Husk at passe godt på hinanden

Efter at være sluppet fri af coronapandemiens skygge balancerer samfund i hele verden efter Ruslands angreb på Ukraine på kanten af en krise. I en tid, hvor den ene krise afløser den anden, er det ekstra vigtigt, at vi husker at passe på hinanden.

Krig, stigende priser og usikkerhed har præget hverdagen i efterhånden lang tid. Derfor skal vi tage ekstra hånd om hinanden, skriver administrerende direktør i medicinalselskabet Lundbeck Deborah Dunsire. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lignede et farvel til næsten to år med usikkerhed og krumspring mellem nedlukninger, da vi i Danmark i begyndelsen af året kunne vinke farvel til mundbind og coronapas.

Det lignede begyndelsen til enden på en slidsom coronatid for de mange danskere, der har kæmpet for at balancere familieliv og arbejdsliv sikkert gennem perioder med forhøjet alarmberedskab og fokus på smittetal og muterende virusvarianter.

Vi nåede kun lige at puste ud, inden næste krise ramte.

Tidligt om morgenen 24. februar blev vi vækket af forfærdelige tv-billeder og lyden af russiske kampvogne, som buldrede ind over grænsen til Ukraine. Et meningsløst angreb med store tab af menneskeliv og en næsten total udslettelse af en række ukrainske byer er den virkelighed, vi alle er blevet konfronteret med.

Vi er altså gået direkte fra en krise til en anden – fra coronapandemi til krig, stigende usikkerhed og frygt for en større global økonomisk krise.

I Danmark kan det rædselsfulde russiske angreb på Ukraine meget tydeligt aflæses i vores hverdag og i vores husholdningsbudget. Den stigende økonomiske optimisme, vi trods alt kunne glæde os over i 2021, er forsvundet som dug for solen.

I stedet står den globale økonomi nu ifølge den Internationale Valutafond (IMF) over for »den måske største prøve siden Anden Verdenskrig« med risiko for, at vi kommer ind i »et potentielt sammenløb af katastrofer«.

Danskernes købekraft udhulet

I Danmark oplever vi lige nu stigende priser på stort set alt. På fødevarer, på at opvarme vores boliger og på en lang række almindelige fornødenheder. Vi oplever lige nu den højeste inflation i næsten 40 år. Ifølge Verdensbanken lurer en global recession lige om hjørnet.

I USA viste en rundspørge foretaget af den amerikanske psykologforening, American Psychological Association, i det tidlige forår, at stressniveauet i den amerikanske befolkning er steget til alarmerende højder som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Målingen afslørede, at amerikanerne udpegede stigende inflation og øget økonomisk pres i kølvandet af Ruslands angreb på Ukraine som en større stressfaktor end alle andre begivenheder, der er blevet spurgt ind til i rundspørgens 15 år lange historie.

Den største stressfaktor for de adspurgte relaterede sig til store prisstigninger på dagligvarer som følge af tårnhøj inflation, efterfulgt af bekymringer om holdbarheden af de internationale forsyningskæder og stigende global usikkerhed.

Vi ved, at øget usikkerhed, stress og økonomiske problemer kan have alvorlige konsekvenser for den mentale sundhed. Det gælder ikke mindst for den gruppe i befolkningen, som i forvejen føler sig udsat.

Når vores samfund bliver rystet af skelsættende begivenheder, der på en og samme tid truer vores sikkerhed, vores velbefindende og vores økonomi, er det ekstra vigtigt, at vi husker at passe godt på hinanden.

Vores mentale sundhed er faldende

Når jeg appellerer til, at vi i tider med stigende utryghed, er ekstra opmærksomme på hinanden, skyldes det ikke mindst, at vi ved, at den mentale sundhed er faldende i Danmark.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det særligt bekymrende, at et stigende antal børn og unge plages af mental mistrivsel, der kan have alvorlige konsekvenser for skolegang og livsforløb.

Antallet af unge med angst og depression er ifølge Dansk Psykolog Forening nu så højt, at der er en gennemsnitlig ventetid på 29 uger i den ordning, der yder gratis psykologhjælp. Det er meget længe, når man mistrives og har det dårligt.

Vi skal blive bedre til at møde mennesker med psykiske lidelser på samme måde, som vi møder mennesker med fysiske lidelser. Vi ved, at dårlig mental sundhed forringer livskvaliteten for det enkelte menneske. Samtidig står det også klart, at de samfundsmæssige omkostninger ved psykisk sygdom er store.

Når Danmark har klaret sig godt gennem coronakrisen sammenlignet med mange andre lande, skyldes det ikke mindst, at vi er gode til at passe på hinanden og har et system, hvor man kan få hjælp.

Vi skal huske, hvad vi lærte af coronakrisen nu, hvor vi igen står et sted, hvor verden er usikker, og det økonomiske alarmberedskab er forhøjet:

Hjælp hinanden, når livet bliver svært.

Deborah Dunsire, administrerende direktør i Lundbeck