Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Lader du følelserne styre din ageren på aktiemarkedet?

Markederne har været meget negative i år. Men når bølgerne går højest på de finansielle markeder, er det vigtigt, at man som investor holder sig i ro og undgår irrationelle følelsesprægede beslutninger. Kendskab til et par investorpsykologiske tips, kan imidlertid højne muligheden for succes.

Lone Kjærgaard er administrerende direktør i formueforvalterne Investering & Tryghed Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Kring
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afkast på aktier i et første halvår har ikke været dårligere siden 1970, og der har – bortset fra råvarer – ikke været andre steder at gemme sig. Obligationer, som tidligere har tjent som modvægt, når aktierne er faldet, har også haft et trist første halvår.

Er du en af de mange, der har set din aktieformue skrumpe, har du formentlig også været igennem det meste af følelsesregisteret den seneste tid. Investorer oplever typisk følelser som nervøsitet, fornægtelse, frygt, desperation, panik og måske ligefrem kapitulation, hvor du sælger ud i afmagt.

Følelserne kan få os til at træffe irrationelle beslutninger, som ikke bakkes op af fakta. Derfor er det godt at huske følgende, når bølgerne går højest.

Tabet tynger mest

For mange private aktieinvestorer fylder tabet mere end glæden ved tilsvarende store gevinster. Forskning viser, at glæden ved en gevinst på 250 kroner svarer til den ærgrelse, vi oplever ved at tabe 100 kroner. Så selvom eksempelvis C25-indekset i gennemsnit steg 25 procent om året de tre forudgående år, skal der ikke store tab til, før panikken og ærgrelsen melder sig. Sådan er den menneskelige natur.

Når der lige har været en nedtur på markedet, er vi mere tilbøjelige til at være skræmte og tage mindre risiko. Det ser vi lige nu, hvor investorinteressen pludselig er bremset op. Det modsatte sker, når markederne stiger gennem længere tid. Det så vi i 2020 og 2021, hvor mange nye investorer kom på banen, mens markedet var i hopla. Så i takt med at markederne stiger, følger risikovilligheden trop.

Køb ikke nyhederne

Investering på baggrund af nyheder er en anden kendt faldgrube. Mange er tilbøjelige til at handle efter at have læst en artikel om potentielle fald eller stigninger. En tilgang som nemt risikerer at føre til unødige tab. For den langsigtede investor er det oftest en fordel ikke at kigge på sine investeringer hver eneste dag, da det kan føre til kortsigtede og uigennemtænkte beslutninger.

Vi er flokdyr, og sådan handler vi også på de finansielle markeder. Når de første søger udgangen, følger mange automatisk med. Ofte sker det uden at have gjort sig tanke om hvorfor. Helt kort handler investering om at købe billigt og sælge dyrt. Alligevel ses det igen og igen, at private investorer gør det modsatte.

Spred dine investeringer og hold hovedet koldt

De følelsesladede fejl og den nemme adgang til det børsnoterede aktiemarked betyder, at det er her, investorerne først sælger ud, når markedet vender. Det er logisk, for ofte er det både dyrere og mere besværligt at sælge sin ejendom eller afhænde sine alternative investeringer.

Derfor tager aktier oftest et ordentlig drøn ned, når panikken melder sig – ligesom prisfaldene på de langt mindre omsættelige aktiver som boligen halter efter.

Investorernes fælles flok mod udgangen medfører ofte en overreaktion på markederne. Efter et bear-marked (fald på mere end 20 procent) er aktiemarkedet historisk steget 14 procent årligt i gennemsnit de efterfølgende tre år. Efter at have læst dette lyder det måske fristende at gå på aktieindkøb. Men husk først at parkere følelserne og tænk over din langsigtede position.

Hvis aktiemarkedets rutsjetur har skræmt dig fra vid og sans, bør du overveje, hvor du ellers kan finde et anstændigt afkast de kommende år. Inflationen er høj – og fortsætter den på dette niveau, vil værdien af dine kontanter være halveret om mindre end ti år.

Det historiske afkast på aktier er i gennemsnit syv procent, og Rådet for Afkastforventninger forventer stadig aktieafkast på fem-seks procent på børsnoterede aktier fremadrettet.

Så tænk før du handler, spred din portefølje og følg strategien i stedet for følelserne, og lad din investerings-app holde en velfortjent sommerferie. På den måde øger du sandsynligheden for succes.

Lone Kjærgaard er administrerende direktør i formueforvalterne Investering & Tryghed