Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Lad være med at tro, at du som kvinde er en rigtig iværksætter

I Danmark bruger vi ofte begrebet »kvindelig iværksætter«, når der skal fremhæves rollemodeller, som kvinder kan spejle sig i. Men iværksætteri har intet med køn at gøre, selvom stereotypen på en succesfuld iværksætter stadigvæk tillægges mandlige værdier.

»Hvis ikke kvinder er rigtige iværksættere, hvad er vi så?« spørger Emma Due Bitz, der vil have flere kvinder til at investere med sin virksomhed Female Invest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i øjeblikket et stort fokus på kvinder inden for iværksætteri – og med rette. For der er mangel på ligestilling i branchen, hvor mænd og kvinders forudsætning for at blive en succes påvirkes af deres køn. For er du mand, så står branchen klar til at high five dig hele vejen, og er du kvinde, så bliver du mødt med en skepsis, hvor du skal kæmpe for din berettigelse i branchen.

Ovenstående er nok sat lidt på spidsen, men undersøgelser viser, at kvinder ofte spørges til problemer, hvor mænd bliver spurgt til muligheder, når de skal lande en investering. Det vidner om, at vurderingskriterierne for mandlige og kvindelige iværksættere endnu ikke er ens, og at stereotypen på en succesfuld iværksætter stadigvæk tillægges mandlige værdier.

Da jeg forleden deltog i et globalt online seminar med hundredvis af andre iværksættere, skulle vi introducere os selv ved at nævne, hvilket universitet vi var droppet ud af. Her skulle man helst være droppet ud af enten Harvard, Stanford eller MIT – hvilket mange også var. Alt imens måtte jeg pænt skuffe med, at jeg havde tænkt mig at færdiggøre min uddannelse. Useriøst, vil nogle mene, spild af tid, vil andre mene. Jeg mener, at det er et klassisk eksempel på, at vi i 2021 stadigvæk forbinder iværksætteri med high school-dropout, søvnløse nætter og store personlige omkostninger.

Ikke klassisk Mark Zuckerburg-type

Selvom jeg ikke føler mig anderledes end andre iværksættere, bliver jeg ofte fortalt, at jeg er. Udover at jeg selvfølgelig ikke levede op til den klassiske Mark Zuckerberg-stereotyp, var jeg én af blot få kvinder, som deltog – endda angivet som en minoritet.

Ja, vi har helt klart brug for forandring og for at ændre opfattelsen af iværksætteri. Ikke kun fordi det er ord som ambitiøs, modig, risikovillighed og hårdt arbejde, som nævnes, når vi taler om nødvendige værdier for den succesfulde iværksætter, men fordi en kvinde skal bevise sig selv igen og igen for at blive anerkendt som »rigtig« iværksætter.

Emma Due Bitz

»Det er vigtigt, at vi som samfund inviterer til, at man tør drømme stort uden, at man som kvinde bliver mødt af et par sammenknebne øjenbryn og en løftet pegefinger.«


Efter at have vundet verdens største startupkonkurrence, ramt »Forbes 30 Under 30«-liste og lukket funding fra prominente investorer møder vi i Female Invest ofte personer, som ikke tror, vi driver en rigtig forretning, og som endda overraskes, når det går op for dem.

Det blev tydeligt, da vi for blot et halvt år siden ville søge offentlig støtte, hvortil svaret lød »at det kun var rigtige iværksættere, der kunne ansøge. Men at det ellers var fint, at vi gerne ville gøre noget for kvinders sparepenge«.

Hvis ikke kvinder er rigtige iværksættere, hvad er vi så? I Danmark bruger vi ofte begrebet »kvindelig iværksætter«, når der skal sættes fokus på problemet eller fremhæves rollemodeller, som kvinder kan spejle sig i. Jeg anerkender, at det er en del af løsningen, og er stor fan af det mindset, som hedder, at »hvis du kan, så kan jeg også«.

Men min drøm var bare aldrig at blive kvindelig iværksætter. Jeg tror faktisk ikke, at jeg kendte til begrebet – og jeg er stadigvæk i tvivl om, hvad det betyder? Jeg husker heller ikke, at min lærer spurgte mig, om jeg ville være kvindelig iværksætter, når der stod innovation på skoleskemaet.

Først iværksætter – så kvinde

For mig handlede det ikke om køn, da jeg kastede mig ud i iværksætteri – det har faktisk aldrig handlet om køn. Men det gør det ubevidst for mange andre, og derfor bliver det en reel udfordring at blive taget seriøs. I mit hoved var jeg iværksætter, før jeg blev en kvindelig iværksætter. Jeg havde en ambition om at frigøre mig og en drøm om at skabe forandring ligesom alle andre. Mænd som kvinder.

Jeg tror ikke, at det er bevidst eller nogens hensigt at møde kvinder med en større skepsis – og jeg vælger at tro på, at tiderne er ved at ændre sig. Men netop denne skepsis gør, at færre kvinder vælger at forfølge iværksætterdrømmen og derfor tager det sikre valg.

For du kan leve et godt og lykkeligt liv med ret til barsel, forældreorlov, forsikringer og pension – så hvorfor satse det for en drøm, som måske, måske ikke, bliver til noget? Især hvis dine odds for succes som kvinde er dårligere fra start?

Det er vigtigt, at vi som samfund inviterer til, at man tør drømme stort, uden at man som kvinde bliver mødt af et par sammenknebne øjenbryn og en løftet pegefinger om, hvorfor det nok er bedst at lade være. Det skaber hverken flere iværksættere eller mere forandring.

Emma Due Bitz er co-founder af Female Invest