Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Klar? Her er de største trusler mod din virksomhed i 2022

Årsskiftet lurer, og vi menneskers psykologi er sjov. Som om verden gav en disse for, om det er 31. december og klokken er 23.59, eller om det er 1. januar og klokken er 00.01, så åndes der op og drages suk: Et år er omme, og et nyt kan begynde. Frisk start, ikke? Men verden er ikke en regnskabsbog. Den deprimerende sandhed er, at alt fortsætter præcis som dagen før, og hverken problemer eller corona forsvinder med et trylleslag. Tværtom skal vi nok se os om efter, hvad vi ellers kan bydes. Jeg har samlet et potpourri.

Ild, eksplosioner, oversvømmelser og pandemier er blandt de trusler, der kan påvirke virksomheder i nær og fjern fremtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan vi ikke klare flere lussinger, har man lyst til at sige. Hvad mere kan universet byde os?

Tusindvis står med livsværk ødelagt eller på grænsen til, mange har mistet arbejdet og forsøger at indfinde sig i en ny verden. Utroligt mange ledere er voldsomt trætte af at genopfinde forsyningskæden eller indordne sig med nye restriktioner eller at se frem imod endnu et kvartal med bagenden i vandskorpen.

Medmindre man er nogle af dem, der har tjent penge på corona, så er der mange, der stadig kæmper. Hvor ville det være skønt, hvis den lede virus forsvandt, hvis vi undgik inflationen, og hvis alle kunne ånde lettet op og komme ovenpå igen. Men det er ønsketænkning.

Går det væk? Nej. Kommer der mere? Sandsynligvis ja. Vi må gøre, hvad vi kan – udover at vende den anden kind til og afsætte en del af december på at forberede os og organisere os om både corona, som vil være en del af vores hverdag i mange år, samt om alle de andre trusler, vi både normalt har – og som er affødt af pandemien.

Både Visual Capitalist, World Economic Forum og KPMG har givet deres bud på, hvilke trusler det er, som kan påvirke verden og vores virksomheder i nær og fjern fremtid, og det er værd at forholde sig til dem og som minimum lægge en ramme for, hvem i virksomheden der foretager en risikovurdering inden for hvilke af de mest relevante af områderne sammen med en plan.

Ti punkter:

Næsten 3.000 eksperter har sammen vurderet de største risici til Visual Capitalist:

1. Business interruption – herunder disruption i forsyningskæden

2. Pandemic outbreak – 15 pladser op siden corona og stadig en underlæggende, ekstrem risiko

3. Cyber incidents – en øget risiko for angreb, nedbrud, indbrud i systemer

4. Market developments – for eksempel den øgede volatilitet

5. Legislation/regulation changes – for eksempel Brexit, sanktioner, handelskrig

6. Natural catastrophes

7. Fire/explosion

8. Macroeconomic developments – økonomisk politik eller inflation

9. Climate change

10. Political risks and violence – terror, opstandelse, krig mv.

Listen er måske ikke totalt kongruent med KPMGs og WEFs liste, dog går de fleste punkter igen. KPMG har i deres rapport centralt fokus på Eurasien, og her er det for eksempel det amerikanske lederskab, langvarige effekter af covid-19, klimakonkurrence og et anstrengt USA-Kina forhold risici, som vurderes til at kunne have stærk indflydelse.

Og hos WEF fylder også den menneskelige og ressourcemæssige skade, risiciene kan medføre som en fare i sig selv, herunder ulighed, der kan skabes, og de livsændrende følger, der kommer; sammenhængen mellem eksempelvis coronaaffødt afbrudt forsyningskæde, som afskærer en leverandør fra at levere eller producere fra sin farm et sted i Afrika, hvor halvdelen af landsbyens beboere arbejder, og lignende, men også mere nærliggende eksempler lokalt.

Nogle farer, der virker irrelevante, er det pludselig ikke en dag. Det har coronaen vist os. Så tag måske den »what if«-strategidag i december og ikke i det nye år. Tænk på scenarierne: Hvordan kunne dette punkt i den vildeste fantasi ødelægge vores forretning. Og hvem står med det som den første, hvis der er røre på et af områderne, og hvad er risikostyringen. God fornøjelse!