Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Iværksættermiljøet er præget af stress

Iværksætteriet er inde i en guldalder. Innovation skal redde den grønne omstilling. Iværksættere er tapre individer. Startups er sexede. Vores aviser, magasiner og fjernsyn er blevet overtaget af agendaen. Men medaljen har en bagside – bag de glamourøse forsider og stilige portrætter.

Nima Tisdall er medstifter af Blue Lobster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der hænger en sort sky over Danmarks iværksætterscene: stress. Et pres, som sender folk på hospitalet, ødelægger forhold og venskaber og giver erhvervslivets rockstjerner varige mén. Det er ikke kun et tab for den enkelte, men også for fællesskabet, der går glip af kloge og stærke individer, hvis virksomheder og ideer kan komme os allesammen til gode.

Hvorfor skal vi tale om stress?

Bægeret flød over for mig en dag, hvor jeg skulle mødes til en kop kaffe med en af mine iværksætterbekendte. Personen aflyser om morgenen:

»Blev indlagt i går : ( har lidt for travlt de her dage.«

I en alder af cirka 30 år burde denne – ellers raske – person ikke have ligget til observation for blodpropper natten over. Det, der skræmte mig, var, at det her ikke var nyt. Der er mange i min omgangskreds, der har været en tur på hospitalet.

Jeg begyndte at interviewe andre iværksættere fra København for at få en fornemmelse af, hvor galt det står til. Det står ret så slemt til. Jeg er nu ved skrive en bog, der kan være et fælles vidnesbyrd for miljøet. Hvor folk anonymt kan dele ærligt ud af deres oplevelser. Jeg har talt med de første 20 personer: i forskellige aldre, førstegangsiværksættere og serieiværksættere, mænd og kvinder. Der tegner sig et billede, som jeg tror mange ville blive chokeret over. Et arbejdsniveau, som ligger uhyrligt højt med enorme konsekvenser. Halvdelen af gruppen har været indlagt på hospitalet grundet stressrelaterede symptomer. En indlæggelse ville for de fleste danskere nok lede til en seriøs genovervejelse af deres livsstil, men alle de iværksættere, jeg har talt med, har det til fælles, at de stod på arbejdspladsen samme dag, eller morgenen efter, at de blev udskrevet.

Det kan være svært for iværksættere at åbne op for, hvor hårdt det kan være. Især for de, som står midt i en vækstrejse lige nu. Iværksætterne har investorer, ansatte og kunder, som ikke må se dem slå revner. På den ene side hylder vi den ærlige historie om den »sårbare leder«, men vi gør det først, når det er gået galt, og de er kommet ud på den anden side. I iværksættermiljøet snakker vi kun om stress i datid – og det er et problem.

Sundhedssystemet formår heller ikke at tage hånd om de personer, der kommer i kontakt med det. For de tidligere indlagte er der ingen opfølgning, ingen undersøgelse af, om stressniveauet har ændret sig. Der er også grænser for, hvad de praktiserende læger kan tilbyde. Der kan for eksempel ikke udskrives en henvisning til psykolog på baggrund af stress alene, der skal også være andre symptomer til stede – angst, depression eller en blodprop eksempelvis.

Dette er desuden en relevant problemstilling for flere end bare iværksættere. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed følte over 18 procent af danskerne sig stresset i dagligdagen i 2021. Vi skal prioritere at tage hånd om folk, der er stressede, og ikke vente på, at deres symptomer videreudvikler sig. Det bliver dyrt for samfundet og for individet.

Hvorfor vælger folk at fortsætte i sådan et tempo?

Mange af iværksætterne, jeg har talt med, peger på en ansvarsfølelse: Man har været med til at sætte noget i verden. Noget, som man ikke bare kan træde væk fra. Dernæst er det mennesker, der er vant til at have travlt og til, at tingene går stærkt. Så der findes allerede en mangel på grænser.

En person forklarer: »Det blev stressende, da vi pludselig fik mange ansatte. Vi gik fra at have ingen ansatte til 12 på et par måneder. Tiden derefter kan jeg næsten ikke huske. Jeg løb blindt fremad uden at kunne se noget klart. Jeg var kun fokuseret på, at der skulle være løn til alle.«

Iværksætteri har været højt på den politiske dagsorden i Danmark længe. Der er bred enighed om, at vi skal være en førende iværksætternation. Jeg er helt enig i ambitionerne, men vi skal blive bedre til at tale om stress i iværksættermiljøet. Vi skal finde en måde at tale om problemer i nutid. Og vi har brug for et system, der kan rumme stressramte – både iværksættere og alle andre – inden de bliver slået ud.

Samfundet hylder iværksættere for deres evner til at skabe arbejdspladser og vækst, for at være innovative og løbe en risiko. Lad os også sørge for, at de ikke knuses på rejsen.