Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

I Danmark fejrer vi for ofte middelmådigheden – Talent 100 er et opgør med det

Siden 2004 har Berlingske dyrket og fejret det ekstraordinære i Talent 100-kåringen. Det er en årlig strittende langefinger til janteloven. 2022-udgaven af Talent 100 bliver en større og bedre udgave af fejringen end nogensinde før.

Christina Krzyrosiak Hansen, der blev borgmester i Holbæk som 25-årig, blev i 2018 udvalgt til Berlingskes Talent 100. Tre år senere er det tidligere talent blevet et politisk fænomen efter et historisk godt valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er rigtig meget, som journalister og medier kan gøre bedre.

Men der er én ting, som mediebranchen er rigtig god til: At fejre sig selv.

Der findes utallige priser til journalister og medier inden for både avis, tv, radio, design, foto og meget meget mere. Det kan man selvfølgelig trække lidt på smilebåndet af og konstatere, at journalister er enormt selvglade og selvoptagede. Det kan sagtens være rigtigt.

Men måske – og her er det sagt aldeles uironisk – kan andre brancher lære lidt af journalisternes måde at fejre sig selv og hinanden på.

For hvorfor ikke sætte pris på og fremhæve det ekstraordinære? Det er nu engang sådan, at nogle er bedre end andre. At nogle præstationer er bedre end andre. Det har vi til hver en tid accepteret i sportens verden, så hvorfor ikke andre steder?

Danmark er stadig et land, der elsker at hylde middelmådigheden og pande folk ned, der er lidt mere eller mener lidt meget. Det er Berlingskes traditionsrige Talent 100-kåring et opgør med.

Siden 2004 har Berlingske hvert år sendt en strittende langefinger til janteloven ved at udvælge og portrættere 100 talenter under 36 år i erhvervslivet og i det offentlige.

Talent 100 handler om nutidens og fremtidens stjerner. Dem, der tør. Dem, der vil. Dem, der gør en forskel. Dem, der evner at se verden, ikke bare som den er, men som den bliver.

2022-udgaven af Talent 100 er den 18. version af listen og bliver en større og bedre version end nogensinde før.

Den handler selvfølgelig om at portrættere og hylde de udvalgte talenter og andre former for talenter. Men journalistikken kommer også til at handle om de værdier og ideer, som nye generationer bringer ind på arbejdsmarkedet og i samfundet.

Den politiske topchef

En afgørende del af jobbet for topchefer i 2021 er at have klare holdninger til emner som ligestilling, diversitet, grøn omstilling og meget mere. Ellers kan du ikke tiltrække de rette medarbejdere og være troværdig over for ansatte, kunder og offentligheden.

»Vi kan kun ansætte de medarbejdere, som vi gerne vil, hvis vi bliver set som en ordentlig virksomhed. Unge mennesker vil ikke ind i virksomheder, hvis ikke de er med til at gøre noget godt for samfundet,« som Mærsk-topchef Søren Skou formulerede det i et interview med Berlingske i september.

At den politiske topchef er en realitet og for mange en kommerciel nødvendighed, satte Dagbladet Børsen også fokus på mandag.

»Det er i dag en del af direktioner og bestyrelsers jobbeskrivelse at være i stand til at udstikke meget forskellige holdninger til en lang række emner, som de ikke tidligere har skullet forholde sig til,« sagde Manny Maceda, topchef for det amerikanske konsulenthus Bain & Company til Børsen

Simon Bendtsen er nyhedschef på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Det er en virkelighed, som alle organisationer og arbejdspladser bliver nødt til at forholde sig til. Og en virkelighed, som kun er blevet mere presserende i takt med den udbredte mangel på arbejdskraft og især højt kvalificeret arbejdskraft, altså talenter.

36-årige Olav Hesseldahl var sidste år en af talenterne i 2021-udgaven af Talent 100 og er en eksponent for både en medarbejder og en leder rundet af en ny generations ideer om arbejdslivet.

Han har for nylig opsagt sin stilling hos Claus Meyers fond, Melting Pot Fonden, da nogle af fondens værdier ikke harmonerede med hans egne.

»Jeg vil kun arbejde for virksomheder, der gør morgendagen til et bedre sted,« pointerer han i et interview med Berlingske.

»Værdibaseret ledelse er ikke længere noget, der bare kan stå i et dokument, præsenteres til et fællesmøde eller formuleres i en årsrapport. Det skal gennemsyre alt, man gør – også det konkrete. Måden, man laver MUS-samtaler på, måden, man indretter kontoret på – også toilettet – måden, man holder møder på og så videre. Unge er drevet af mening hele tiden,« siger han i interviewet med Berlingske-journalist Signe Terp.

»Der er kommet en enorm bevidsthed nedefra, så hvis man sidder som leder i en virksomhed, der ikke arbejder for at gøre morgendagen bedre, så tror jeg virkelig, man skal skynde sig at kigge indad,« påpeger Olav Hesseldahl.

Ingen middelmådighed

Måske har han ret? Måske tager han fejl og forveksler sit eget verdenssyn med en hel ung generations? Det er faktisk ikke så afgørende, for der er ingen tvivl om, at Olav Hesseldahl er en eksponent for en strømning i tiden, som alle virksomheder og organisationer er nødt til at forholde sig til.

36-årige Olav Hesseldahl er tidligere direktør i Melting Pot Foundation og Ungdomsbureauet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Olav Hessedahl er i hvert fald ikke middelmådig. Hverken i sine holdninger eller præstationer.

Det er Christina Krzyrosiak Hansen heller ikke. Hun blev allerede som 25-årig borgmester i Holbæk og måtte overvinde en del skepsis over for hendes unge alder. Ved det nylige kommunalvalg slog hun alle rekorder og fik næsten hver anden stemme i Holbæk.

I 2018 var Christina Krzyrosiak Hansen på Berlingskes Talent 100-liste. Hun blev egenhændigt indstillet af Berlingskes Business-redaktionen til Talent 100-listen. Det år kom talentkuldet derfor op på 101 talenter. Begrundelsen for hendes indstilling lød dengang:

»Det er ikke alene det, at hun er blevet valgt til borgmester i Holbæk, der gør hende til et talent, men det er måden, hun blev valgt på, måden, hun gennemførte de første vigtige forhandlinger om byrådets konstituering, og måden, hun har grebet og forvaltet magten.«

Nu er journalist Sara Hodzic og fotograf Niels Ahlmann Olesen vendt tilbage til hende og undersøgt, hvordan det tidligere talent er endt med at blive et politisk fænomen.

»Jeg var ikke et andet menneske, bare fordi jeg blev borgmester. Jeg var den samme, og jeg havde brug for ikke at miste mig selv i det. Derfor gjorde jeg det klart både over for mennesker i mit liv og over for alle andre, at jeg bare er Christina. Måden, folk skulle opfatte mig på, skulle være stille og rolig,« siger Christina Krzyrosiak Hansen blandt andet i interviewet.

Christina Krzyrosiak Hansen er åbenlyst et talent. Det har hun forvaltet flot og med en fortjent succes indtil videre.

Det er netop det, som Talent 100 handler om. At fremhæve og hylde folk, der gør noget ekstraordinært eller mener noget ekstraordinært. Frem til maj 2022 vil vores satsning på Talent 100 komme til at fylde markant her i spalterne. God læselyst!

Simon Bendtsen er nyhedschef på Berlingske Business