Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

I Danmark bliver iværksætterdrømme knust, før de starter

Vi har alle set »Løvens Hule«, vi ved, hvor meget JYSK og Mærsk betyder for Danmark, men alligevel gøres der alt for lidt for at give morgendagens iværksættere de perfekte vilkår for at skabe den næste succes. Det vil jeg ændre, så iværksætterne kan få lov at drømme stort igen.

Billedtekst ....... Mona Juul Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor er det godt, at dansk erhvervsliv kan selv. For det har da været udsigtsløst at gå og vente på  bedre rammevilkår de seneste tre år. Skatter, byrder og bureaukrati er på himmelflugt, ligesom der sjældent er et lovforslag, som ikke rummer yderligere administrative pligter. Der skrues hele tiden lige lidt her og der. Konsekvensen er, at vi bliver mindre konkurrencedygtige og mister ordrer, hvilket i sidste ende gør os alle fattigere.

Iværksætterne kan også selv. Mange har modet, lysten og passionen. Også oven på corona, hvor det ellers blev udstillet med al tydelighed, at der er forskel på, hvordan vi som samfund behandler  selvstændige og lønmodtagere. Det har ikke slået iværksætterne helt ud. Ej heller har den mildt sagt ringe retssikkerhedsmæssige tilstand, dansk erhvervsliv p.t. befinder sig i.

Epidemiloven havde næppe hjulpet nogen under corona, og så længe der ikke er lavet en ny aftale, befinder virksomheder og selvstændige sig i et ødelæggende, usikkert og retssikkerhedsmæssigt vakuum. Manglen på arbejdskraft er endnu en forhindring. Ikke mindst for at skaffe kapital. For selvfølgelig vil en investor vælge en startup, der kan skaleres.

Samlet betyder det jo desværre, at vi har færre vækstiværksættere end EU-gennemsnittet – og  væsentligt færre end for eksempel Sverige.

Alligevel starter mange hvert år sin egen virksomhed. Det gør de, fordi de har lyst, fordi de tror på det, fordi de har en god idé, ønsker et andet arbejdsliv eller håber på at tjene boksen. Jo, jo, »Løvens  Hule« har ikke levet forgæves. Målene og midlerne er forskellige, og jeg er vild med det hele. Om  ambitionen er at være soloselvstændig eller at blive den nye Lars Larsen. Kom frisk. For vi har brug  for skabertrang på alle niveauer og i alle brancher – og ikke mindst til den grønne omstilling.

Men desværre er iværksætteri noget mange snakker om og endda siger, at de ligefrem elsker, men  som de færreste reelt gider bruge den vilde politiske kapital på. Vi har for eksempel ventet på, at regeringen indkaldte til de aftalte forhandlinger om iværksætteri i halvandet år. Enhver erhvervsorganisation med respekt for sig selv har i mellemtiden og for længst lavet tykke kataloger med forslag. Men intet er sket. Med massivt pres lykkedes det at få et lille bitte møde lige inden ferien, hvor partierne fik lejlighed til at fortælle lidt om deres prioriteter. Så gik der tid med det.

På trods af min relativ korte erfaring i politik frygter jeg allerede nu, at det hele ender i en kamp  om puljer til et eller andet pjat, iværksætterne kan søge om et år, hvis de ellers kan finde ud af at udfylde et hav af skemaer. Ofte er det klogere af dem bare at fokusere på at drive deres forretning. Forfølge drømmen frem for puljen.

Jeg drømmer om at styrke iværksætterne. Løfte barren og ambitionerne. Skabe en stærkere  iværksætterkultur.

Jeg fik endda en drøm opfyldt, da mit beslutningsforslag om at fjerne fantomskatten (beskatning af potentielle milepælsbetalinger i forbindelse med salg af virksomhed, red.) fik flertal. Det var stort og kommer til at gøre en kæmpeforskel for særligt biotek.

Jeg har mange andre drømme. Blandt andet om at vi sænker kapitalkravet til anpartsselskaberne, og at vi gør det nemmere at skaffe kapital og arbejdskraft. At vi ændrer lagerbeskatningen ved børsnoteringer og fjerner de bøvlede regler for medarbejderaktier. At vi både skaber bedre vilkår for at internationalisere danske  iværksættere og for at tiltrække udenlandske iværksættere til Danmark.

For allermest drømmer jeg om, at vi bliver bedre til at støtte op om skalering. Det er der, den største gevinst ligger.

Hvis alle vores iværksættere er danskere. Al kapital kommer fra danske investorer. Og alle kunderne  også er danske, så kommer vi ikke ud over stepperne. Ingen bebrejder frisøren og cykelsmeden. I er seje! Men medicin, digitalisering, klimaløsninger og meget andet skal op og ud. Op på den høje klinge og ud over landets grænser. Det kræver et helt andet styrket setup, der kan hjælpe og rådgive de mange ofte små danske iværksættere op i skala.

Lad det ikke blive ved drømmen.