Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Hyld din indre amatør – og bliv klogere på dit liv

Pandemien har vendt op og ned på vores arbejdsliv, og flere af os overvejer lige nu, hvad vi mon skal bruge resten af livet på. Vi har nemlig haft en tænkepause. Vi har arbejdet hjemmefra, og vi har fået øje på, at livet kan mere end bare at suse ud af døren tidligt morgen og komme sent hjem.

»Selve ordet »amatør« bruges ofte som noget nedladende, men rent faktisk skal du jo netop være amatør, før du kan blive professionel,« skriver Soulaima Gourani. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman/pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange tror desværre, at de har en såkaldt udløbsdato ligesom en karton mælk, og derfor tror vi, at vi er blevet for gamle til at begynde forfra eller starte noget nyt op. Ergo bliver vi i noget, som vi keder os i, ikke trives i og ikke engang er særligt gode til. Vi nøjes, og frygten overstiger lysten.

Men rent faktisk viser mange undersøgelser, at amatører kan have større succes end eksperter, ganske enkelt fordi man ikke er tynget af rutiner og erfaringer. Man skal ikke undervurdere naivitet, lyst og mod.

En professor på INCAE Business School i Costa Rica lærte mig for nogle år siden, da jeg tog et kursus dér, at hvert tiende år skal man implementere en større forandring i sit liv og tillade sig at være amatør i sit eget liv.

Mange jagter succes, men virkelighedens fejl kan være en større læremester. Jeg kalder det for »fail flow«, der betyder, at det ofte er afvisninger og nej'er, der får dig i mål – der, hvor du skal være.

Havde det ikke været for hundredvis af afslag, var jeg i hvert fald ikke hér og sikkert ikke engang noget så simpelt som at være blevet gift med min mand (tak til samtlige ekskærester, der slog op).

For hvert afslag du får, er du et skridt nærmere dit mål.

Selve ordet »amatør« bruges ofte som noget nedladende, men rent faktisk skal du jo netop være amatør, før du kan blive professionel.

At være en amatør er noget at være stolt af. En amatør er jo først og fremmest en elev, der studerer.

Jeg sad forleden til en middag med en lang række succesfulde ledere, og vi talte om, hvad vi var stolte af. Da vi kom til mig, sagde jeg, at jeg var stolt af i en alder af 40 at have turdet være immigrant i et nyt (stort) land uden den store erfaring med at rejse penge, at forfølge en iværksætterdrøm om at etablere en techvirksomhed i Silicon Valley, hvor alle synes at være meget dygtigere end en selv. Og så ovenikøbet på et sprog, jeg lærte for ikke så mange år siden.

At turde forfølge en drøm er at satse, og det indebærer ofte at turde begynde forfra eller være en begynder – en amatør, om du vil.

Vidste du, at nyansatte, der har været ansatte i mindre end tre måneder i en virksomhed, ofte kan noget helt særligt? De kan undre sig. Og den undren forsvinder gradvist, når de har været ansat i mere end seks-ni måneder, for så begynder de at forstå, hvorfor man gør x eller y, og denne forundring bliver til rutine, og man indordner sig.

Derfor er det heller ikke altid en god ting at blive siddende (alt) for længe i en stilling.

Helt lavpraktisk kan du begynde at teste din »komfortzone« ved ikke længere at bestille den samme pizza, som du altid bestiller, eller holde op med at høre det samme musik hele tiden, stoppe med at købe den samme vin, ikke dyrke den samme sport, som du plejer, ikke holde nytår og jul med de samme mennesker hvert år, tage det samme sted hen på ferie og så videre. Og:

  • Spørg dig selv – »har jeg arbejdet signifikant og målrettet på at udvikle mig selv over de seneste år, måneder, dage og timer?«
  • Spørg dig selv, »hvad kan du udrette med det, du kan lige nu, og med dem, du allerede kender?«
  • Alt det, du gør lige nu, er det noget, der får dig tættere på eller længere væk fra dit mål i livet?
  • Og spørg dig selv, hvor er du om fem, ti og 15 år, hvis du forsætter med at arbejde, spise, sove, tænke, læse, bo og leve, som du gør nu. Din livsstil er afgørende for din fremtid. Gør du det, som dit »fremtids-jeg« vil blive glad for?

Det gælder om at følge med, lære nyt og være i stand til at skabe relationer, hvis du vil hænge på ind i fremtidens videns- og netværkssamfund, som allerede har meldt sin ankomst. Hyld din indre amatør.