Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Hvad kan vi lære af Forsvaret? - ud med machokultur fra stenalderen

Mens Forsvaret har travlt med at kigge dybt indad efter møgsager om magtmisbrug og nepotisme, står generalmajor Anders Rex fra Flyvevåbnet over for karrierens største ledelsesmæssige opgave – og her må ikke begås fejl, skriver Berlingskes arbejdslivskommentator Louise Stenbjerre

»Der foregår i disse dage en masse selvransagelse i Forsvaret. For hvad skyldes den syge kultur? Misforstået loyalitet, som får ansatte til at stille? Frygt for karrieren, hvis man siger sin mening?« spørger Louise Stenbjerre, der er selvstændig redaktør og forretningsudvikler. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Louise Stenbjerre, selvstændig redaktør og forretningsudvikler

For godt et år siden besøgte jeg Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. Her var jeg som medlem af foreningen Mars og Merkur inviteret til at overvære den første demonstrationsflyvning med de nye F-35-jagerfly, som Danmark har indkøbt. 27 stk. af til 66 mia. kroner – den største militære anskaffelse i Danmark nogensinde.

Chefen for Flyvevåbnet, generalmajor Anders Rex, fortalte ved arrangementet om udfasningen af de gamle F-16-fly, der netop har fejret 40-årsjubilæum. Siden 1980erne har de sikret Danmark evnen til at opretholde dansk suverænitet, indgå i internationale operationer og bidrage til NATOs kollektive forsvar.

De nye danske F-35-kampfly skal være klar til alle internationale operationer fra 2027, men allerede i 2023 kommer de første fly til Danmark, og til den tid skal personale og omgivelser stå toptunet og klar i Skrydstrup.

»Nye piloter skal rekrutteres – og de står åbenbart ikke i kø på samme måde som tidligere. Her gik jeg og troede, at alle raske, unge mænds drøm er at blive pilot, men tanken om 12 års tjenestepligt rimer ikke på Generation Z«


Det er en kæmpe ledelsesmæssig opgave med en enorm bevågenhed. Tidsplanen er ufravigelig. Personalet skal være omskolet. Flyvestationens nye campus til F-35-flyene på 300.000 m2 med et budget på omkring en mia. kroner skal være bygget og i drift. Eller som Anders Rex siger: »Det er ingen option, at vi ikke er klar.« Forsinkelser er dyre og uacceptable.

Der hviler et gigantisk pres på ham og organisationen for at få opgaven til at lykkes. Én ting er det enorme byggeri, som han skal sikre kommer rettidigt i drift. En anden og i virkeligheden væsentligere udfordring er at sikre, at flyvevåbnet har tilstrækkeligt med ressourcer til at løse de forsvarsmæssige opgaver.

Omkring 700 instruktører, teknisk personale og piloter skal uddannes og omskoles. Nye piloter skal rekrutteres – og de står åbenbart ikke i kø på samme måde som tidligere. Her gik jeg og troede, at alle raske, unge mænds drøm er at blive pilot, men tanken om 12 års tjenestepligt rimer ikke på Generation Z. Måske det hjælper, når »Top Gun 2« får premiere næste sommer.

Rex gav indtryk af kontrol og overskud, og demonstrerede en forståelse for, hvad god ledelse er. Jeg tog derfra med begejstring og en følelse af at have fået et blik ind i en verden, hvor grundighed, ordentlighed og tillid til hinanden var hjørnestenen. Og, ikke mindst, at de rette mennesker leder Forsvaret på bedst mulig måde.

Derfor har det været nedslående at følge med i den stime af møgsager med svindel, magtmisbrug, bestikkelse og nepotisme som omdrejningspunkter, som Forsvaret den seneste tid har været igennem.

»Den simple mand tror, han kan gå på vandet, når han får opmærksomhed fra en kvinde. Man kan nærmest høre hærchefen sige til sin kæreste hjemme i stuen (eller dobbeltsengen): »Tør øjnene, baby. Far her skal nok sørge for, du kommer ind på den uddannelse.««


Udefra har det ikke set godt ud. Alene sagen om den tidligere hærchef, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, der i maj blev idømt 60 dages ubetinget fængsel for embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger, vidner om en kultur i Forsvaret, hvor det moralske kompas hos både hærchefen og hos hans overordnede har været helt galt afmarcheret.

Forsvaret bryster sig ellers af, at dets officerer er i besiddelse af en af landets bedste lederuddannelser, baseret på ordentlige værdier og høj moral. Tilsyneladende har den øverste ledelse glemt det ældgamle ledelsesprincip om aldrig at vende hovedet bort. Og bruge sin sunde fornuft.

Der foregår i disse dage en masse selvransagelse i Forsvaret. For hvad skyldes den syge kultur? Misforstået loyalitet, som får ansatte til at stille? Frygt for karrieren, hvis man siger sin mening? Forsvarschef Bjørn Bisserup har iværksat initiativer og udtalte tidligere på sommeren til Hærens Konstabel- og Korporalforenings medlemsblad Fagligt Forsvar, at han blandt andet vil kigge nærmere på uddannelsen af befalingsmænd og officerer. Måske skal Forsvaret også gøre op med en machokultur fra stenalderen?

»Der er brodne kar i alle virksomheder. Men den tidligere hærchef er næppe blevet magtfuldkommen fra dag til dag, og det er dét, der er bekymrende«


Jeg kan i mit stille sind ikke lade være med at tænke på, hvor primitiv en adfærd den tidligere hærchef udviste ved at misbruge sin stilling og snyde sig til, at hans kæreste kunne komme ind på en eftertragtet uddannelse i hæren. Det er så plat, som det altid har været: Den simple mand tror, han kan gå på vandet, når han får opmærksomhed fra en kvinde.

Man kan nærmest høre hærchefen sige til sin kæreste hjemme i stuen (eller dobbeltsengen): »Tør øjnene, baby. Far her skal nok sørge for, du kommer ind på den uddannelse.«

Episoden minder i bemærkelsesværdig grad om en anden højtrangeret militærpersons fald fra tinderne, nemlig den firestjernede og ellers megapopulære amerikanske general (og senere CIA-chef) David Petraeus, som i 2015 blev dømt to års betinget fængsel for at lække fortrolige dokumenter til sin elskerinde. Man tror næsten, det er løgn.

Der er brodne kar i alle virksomheder. Men den tidligere hærchef er næppe blevet magtfuldkommen fra dag til dag, og det er dét, der er bekymrende. At der ikke er blevet grebet ind fra forsvarstoppen, selv om alle vidste, hvad der foregik.

Forsvaret er en organisation, der konstant skal følge med tiden og modernisere sig. I en verden med skiftende magtforhold er betydningen af internationale relationer samt evnen til at håndhæve egen suverænitet vigtigere end nogensinde. I Skrydstrup er Anders Rex godt i gang med at skabe den fortælling.