Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Her er coronakrisens økonomiske dream team – men de mangler at blive sat i sving

Man kan håbe, at Mette Frederiksens økonomiske lederskab og dermed Danmarks økonomi ikke lider skade af en ideologisk og taktisk modstand mod at bruge landets dygtige økonomer i den største krise i 100 år.

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov rækker hånden op. Man kan håbe, at statsministeren ringer for at få hans hjælp til at løse coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Når statsminister Mette Frederiksen (S) øjensynlig vægrer sig ved at indkalde økonomiske eksperter i kampen mod corona, er der jo nogen, der må prøve at forklare statsministeren, hvad det er, hun går glip af.

Regeringen annoncerede natten til fredag en bred politisk aftale om at accelerere genåbningen af det danske samfund, og her blev der også annonceret nogle sektorpartnerskaber, der skal hjælpe myndighederne med at gennemføre en ansvarlig åbning. Men man må imidlertid stadig spejde langt efter en økonomisk ekspertgruppe, der kan hjælpe regeringen med at balancere mellem den sundhedsfaglige krisekamp og den økonomiske krisekamp.

Thomas Bernt Henriksen er erhvervsredaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Bernt Henriksen SH Søren.

Berlingske giver her sit bud på otte økonomer, som er oplagte medlemmer af et stærkt ekspertudvalg på regeringsniveau. Ideen om et ekspertudvalg er ingen sensation. Norge har nedsat et hurtigtarbejdende ekspertudvalg, som i en ny 90 sider lang rapport har vurderet de menneskelige og økonomiske omkostninger ved forskelige genåbningsstrategier. Der er brug for den slags arbejde for at hjælpe regeringen og Folketinget med at træffe oplyste beslutninger, men sådan set også for at informere offentligheden om, at der som i Norge er et svært valg mellem at acceptere et tab af 86.000 leveår eller i stedet acceptere et velstandstab på 186 mia. kroner.

Og selvfølgelig skal økonomerne ikke stå alene. De seneste dage har været fyldt med historier om de nye matematiske smittemodeller fra ekspertgruppen i Statens Serum Institut. Ekspertgruppen, som ledes af overlæge Robert Skov fra Infektionsberedskabet, er sammensat af repræsentanter fra blandt andet Danmarks Statistik, DTU samt Københavns og Roskilde universiteter. Fint at se, at regeringens kritik af regnemodeller ikke stikker så dybt. Det er naturligvis oplagt at lade de sundhedsfaglige og økonomiske regnedrenge arbejde sammen.

Her er det økonomiske dream team:

Professor og overvismand Carl-Johan Dalgaard, Københavns Universitet

Carl-Johan Dalgaard kan som overvismand give mange gode råd til regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Overvismanden har været en magtfuld stemme i debatten om coronakrisen og er i egen ret en respekteret økonom med en baggrund som medlem af Produktivitetskommissionen. Carl-Johan Dalgaard vil sikre, at ekspertudvalget har adgang til De Økonomiske Råds stærke regnemaskine.

Vicedirektør Signe Krogstrup, Danmarks Nationalbank

Vicedirektør Signe Krogstrup, Nationalbanken Fold sammen
Læs mere
Foto: Danmarks Nationalbank / Presse.

Signe Krogstrup er oplagt. Danmarks Nationalbank skal naturligvis deltage i et ekspertudvalg om coronakrisen, fordi krisen kan påvirke den finansielle stabilitet i dansk økonomi. Krogstrup ligner en kommende nationalbankdirektør og har en imponerende international baggrund fra Den Internationale Valutafond (IMF), den schweiziske centralbank og den amerikanske centralbank.

Afdelingschef Lars Haagen Pedersen, Finansministeriet

Ligesom i Norge skal et ekspertudvalg være forankret i de tunge økonomiske ministerier. Lars Haagen Pedersen sidder med Finansministeriets regnemaskine og er desuden tidligere direktør for De Økonomiske Råd.

Professor Jakob Kjellberg, Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi, har en god ballast til at kunne guide Danmark ud af krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: pr-foto.

En af coronakrisens økonomiske stjerner er allerede professor Jakob Kjellberg fra Vive, og han er landets måske førende sundhedhedsøkonom med 15 års forskningserfaring.

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov, Danmarks Statistik

Danmarks Statistik sidder på alle tal og er allerede medlem af Seruminstituttets ekspertudvalg. Jørgen Elmeskov er desuden en af landets mest erfarne økonomer med en fortid som cheføkonom i OECD og mangeårig chef for organisationens økonomiske analyseafdeling.

Lektor Emil Verner, MIT

Unge Emil Verner står bag en af de mest omtalte og interessante analyser af coronakrisen. I et nyt opsigtsvækkende forskningspapir skrevet sammen med to økonomer fra Federal Reserve har han undersøgt erfaringerne fra den spanske syge i 1918. Konklusionen er, at en hurtigt og magtfuld indgriben mindsker de langsigtede økonomiske omkostninger.

Professor og tidl. overvismand Michael Svarer, Aarhus Universitet

Michael Svarer er tidligere overvismand og også et godt bud til at rådgive statsministeren i den aktuelle krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Michael Svarer har sammen med en gruppe af tidligere overvismænd forankret i tænketanken Kraka leveret flere tunge bidrag til håndteringen af coronakrisen, herunder forslaget om oprettelsen af stor krisefond på 300 mia. kroner. Svær at komme udenom.

Lektor Torben Heien Nielsen, Københavns Universitet

Unge Torben Heien Nielsen er ret ukendt i den brede offentlighed, men allerede en superstjerne inden for sundhedsøkonomi i akademiske kredse. Heien Nielsen har fået offentliggjort forskning i nogle af verdens fineste forskningstidsskrifter.

Efterskrift: Man kan selvfølgelig frygte, at regeringens tilsyneladende modstand mod en økonomisk ekspertgruppe er ideologisk eller taktisk. Det kan sikkert holde Mette Frederiksen og hendes toprådgiver Martin Rossen vågen om natten at tænke på, at det går med Mette Frederiksen, som det gik med forgængeren Helle Thorning-Schmidt (S). Helle Thorning-Schmidts lod blev at føre krisepolitik og dermed at måtte droppe alle løfterne fra valgkampen. Ja, Mette Frederiksens egne løfter ligner forbavsende noget, der hører gode tider til. Man kan håbe, at hendes økonomiske lederskab og dermed Danmarks økonomi ikke lider skade af en ideologisk og taktisk modstand mod at bruge landets dygtige økonomer i den største krise i 100 år.