Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Fremtidens forretning er bæredygtig – og det ved dansk erhvervsliv

Med udbredelsen af coronavirussen rykkede klimaet langt ned ad listen over verdensledernes bekymringer. Men meget tyder på, at der stadig er medvind for den grønne agenda i dansk erhvervsliv.

Caroline Søeborg Ahlefeldt. Fold sammen
Læs mere

I efteråret 2019 blev jeg ringet op af den nye radiokanal Radio4 og spurgt, om jeg ville være vært på et helt nyt erhvervsprogram. »Hvad skal være vinklen?« spurgte jeg – og fik svaret: »Hvad synes du selv?« Og så var jeg hooked.

Jeg har et svagt punkt for nye udfordringer – særligt når de formuleres som en mulighed for at undersøge de mest brændende spørgsmål i tiden. Mit svar: »Lad os lave et moderne erhvervsprogram, der ser på, om der er forretningsmuligheder i bæredygtighed, cirkulær økonomi og deleøkonomi.«

Lige neden under min håbefulde tilgang lå der er en ulmende uro. For er der optimisme derude, eller har de kolde fakta om klodens temperaturstigninger og den faldende biodiversitet gjort erhvervslivet bange og forandringsresistent? Eller er virksomhederne parat til at tage deres del af ansvaret for at skabe en mere ansvarlig balance med planeten?

Det ser bedre ud end frygtet

Godt 30 programmer senere kan jeg nu gøre status. Efter at have talt med eksperter og topchefer fra alle grene af dansk erhvervsliv er beskeden: Det ser bedre ud, end jeg havde frygtet. Temmelig meget bedre, faktisk. Dansk erhvervsliv er godt i gang med den grønne omstilling, nye innovationer ser dagens lys, og der samarbejdes på kryds og tværs for at gøre nye grønne erhvervseventyr mulige.

Perioden har mildest talt været dramatisk. Efteråret bød på medvind for grøn omstilling, klimapartnerskaberne blev nedsat, og til statsminister Mette Frederiksens hørlige overraskelse var det en smal sag at få A-kæden i dansk erhvervsliv til at påtage sig lederskabet af de 13 partnerskaber.

Men så slog klokken februar, og jeg fik Connie Hedegaard i studiet for at få det lange og nuancerede perspektiv med i debatten.

Vi talte om hendes mangeårige kamp for klimaet, og jeg spurgte, om ikke hun var optimistisk på bæredygtighedsagendaens vegne. Og så sagde hun noget, der skulle vise sig at være næsten profetisk: Hun genkaldte sig den medvind, klimadagsordenen havde i 00erne op mod COP15 i København, men da så finanskrisen kom i 2008, skiftede verdens fokus på et øjeblik.

Pludselig var andre emner mere påtrængende, og klimaet rykkede langt ned ad listen over verdensledernes bekymringer. Så nej, Connie Hedegaard var kun forsigtigt optimistisk: Man kan aldrig vide, om der venter en ny krise lige rundt om hjørnet.

Fire uger efter ramte coronapandemien, og statsministeren tonede frem på TV-skærmen og lukkede Danmark ned. Og på et splitsekund handlede alt om nedlukning, værnemidler og håndsprit – og alle vi, der kerer os om den grønne dagsorden, begyndte at frygte: Ville 2008-defokuseringen gentage sig? Ville vi glemme alt om klimapartnerskaber, grøn vækst og omstilling af erhvervslivet til mere bæredygtighed?

Bekymring gjort til skamme

Men Connie Hedegaards bekymring er heldigvis ikke berettiget denne gang. Dansk erhvervsliv har ikke mistet fokus på den grønne omstilling, på trods af at mange virksomheder er hårdt trængte i kølvandet på pandemien, og vi ret beset ikke ved, om der kommer en ny bølge. Men lad mig bringe syn for sagn. For der er godt nyt.

Fra Merkur Banks nye administrerende direktør, Charlotte Skovgaard, der har meldt ud, at banken ikke længere vil låne penge ud til køb af diesel- og benzinbiler for at understøtte samfundets omstilling til elbiler – til professor Henrik Wenzel, som peger på, at vi faktisk relativt hurtigt kan producere grøn biobrændstof til den danske luftfart – til Jim Snabe, som samlet er bestyrelsesformand for flere end 400.000 medarbejdere i Mærsk og Siemens, og som i regi af World Economic Forum er i gang med at samle verdens førende virksomheder omkring en ny type »ansvarlig kapitalisme« fokuseret på bæredygtighed.

Et gammelt ordsprog siger, at når stormen blæser, er der nogle, der bygger vindmøller, og andre, der bygger læhegn. Dansk erhvervsliv bygger vindmøller – og det har man i øvrigt gjort så længe og så godt, at det nu er blevet en af vores store eksportvarer. Lad det blive ved med at være sådan.

Både i reel og overført betydning – for nogen skal tage ansvar for at bygge fremtidens bæredygtige forretning. Og det er opmuntrende at se, hvor mange af de store topchefer der har taget udfordringerne på sig, og som står stovt i pandemiens modvind og holder fast i den grønne omstilling.