Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Fortsæt ferievanerne og dyrk langsomheden i efteråret

Mentalt egner tiden post ferie sig perfekt til at skabe og sætte i værk til efterårssæsonen. Så et godt råd er at dyrke langsomheden i august, for den kan være med til at give os et bedre fundament for et sundere arbejdsliv.

Louise Stenbjerre, direktør og partner i To The Moon, Honey Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt er nemmere i august: Man er tilbage fra en lang ferie med fornyet energi, byen summer igen af liv, og dagene slutter ikke ved fyraften, men kan forlænges med badeture, udeliv og et glas vin på en fortovsrestaurant. Mentalt egner tiden post ferie sig perfekt til at skabe og sætte i værk til en efterårssæson, der snart banker på. Mulighederne er mange.

Men faktisk tyvstartede jeg i år, allerede inden jeg gik på sommerferie og planlagde, hvordan jeg i tiden væk fra arbejde kunne komme ned i gear, prioritere min søvn og etablere en træningsrutine med daglige øvelser. Ikke noget omstændeligt, men nok til at få skabt en vane, der føles god for både krop og sjæl. Vaner, jeg meget gerne vil tage med ind i efteråret, som notorisk er travlt.

Nye begyndelser tager for mig aldrig udspring ved årsskiftet med forsætter, men i stedet efter sommerferien. Og hvad lyder de så på i år? Særligt to ting er jeg begyndt at fokusere på: Pauser og langsomhed.

Særligt som medejer af en mindre virksomhed kan det være en udfordring at lade e-mailen og opgaverne ligge. Men i erkendelse af at jeg også bliver nødt til at tage noget af den medicin, som jeg plæderer for i disse spalter, er restitution fra især det digitale efterhånden blevet en vital del af min måde at arbejde på. Jeg er ganske enkelt nødt til at koble af og er begyndt at gøre det meget bevidst, for at jeg kan reflektere og tage beslutninger, der driver værket fremad.

Eksperter med indsigt i emnet taler om at holde pause i 5-10 minutter hver time og skabe stunder til og fra arbejde, hvor der ikke tales i telefon eller lyttes til podcast. Lade e-mailen være om morgenen og inden sengetid (uden at smugkigge) og så til gengæld arbejde med fuld intensitet i de timer, hvor man arbejder. Hvis vi hele tiden er på og konsumerer medier, informationer og multitasker arbejdsopgaver og opfylder andres behov, bliver vi dårligere til at koncentrere os og huske ting.

Jeg har altid læst meget litteratur og plejer at læse en roman eller to om måneden. Men jeg må med skam indrømme, at jeg de seneste par år har forsømt min læselyst. Årsagen? Manglende koncentrationsevne. Det piner mig at indrømme, men notifikationer fra min telefon har bimlet sig ind i min evne til at fokusere, og fristelsen er for stor til ikke at hoppe med begge ben direkte ned i det digitale kaninhul.

Det er både flovt og dumt. God litteratur giver plads til langsomhed og giver mulighed for fordybelse i universer, der ligger langt fra dagligdagen. Så denne sommer tvang jeg mig selv til at lægge mine enheder langt væk, og jeg har ikke kedet mig ét sekund. Tværtimod har jeg tilladt mig selv ikke at gribe ud efter min telefon, men i stedet ladet tankerne vandre – og skrevet mig bag øret, hvor afgørende vekselvirkningen mellem det langsomme ved at læse en roman og den hastighed, der er i mit digitale arbejdsliv, kan udnyttes til at optimere mit arbejdsliv.

Det er forrygende at opleve, hvad der egentlig kan opstå af ideer, når man blot tillader sig selv lidt tomgang i eget selskab, fordybelse i bøger, sporadisk læsning i udenlandske aviser og ægte samtaler med spændende mennesker, som man er nysgerrig på frem for at turnere med sin egen agenda.

Men én ting er at koble af, motion og livsglæde i en sommerferie. Noget andet er et holde det i live, når man kommer tilbage til hverdagen og arbejdslivet. Og endnu vigtigere er det måske at spørge sig selv, hvad det er det for en hverdag, man skal tilbage til. Hvordan kan man konkret forlænge feriens gode vaner og lidt af dens langsomhed, så hamsterhjulet ikke begynder at snurre for fuld udblæsning allerede fra næste uge, hvor børnene begynder i skole?

August måned rummer mange muligheder. Folks drypvise tilbagevenden til kontoret er en oplagt mulighed for at dyrke langsomheden, fordybelsen, originaliteten. For mit eget vedkommende vil jeg udnytte det lavere tempo til at tænke større tanker, genbesøge og optimere processer og dermed styrke fundamentet og lægge an til et forhåbentlig succesfuldt andet halvår.