Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

En fremmed fugl i Berlingske Business: »Jeg er typen, der lever fra hånden til munden«

Vi under gerne kunstnere, freelancere og andre små selvstændige deres del af regeringens hjælpepakker – men måske skulle de bruge coronakrisen til at introducere budgetlægning og pensionsopsparing i deres tilværelse.

Den verdenskendte kunster Per Arnoldi er ramt på økonomien af coronakrisen. Mange kunstnere og frie fugle kunne med fordel interessere sig mere for budgetlægning og opsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunstnere og andre små selvstændige, der lever fra hånden til munden, rammes hårdt af coronakrisen. Det gælder blandt andre forfatteren og foredragsholderen Michelle Hviid, som forleden fortalte i Berlingske, hvordan en stribe aflysninger af foredrag har udhulet hendes økonomi, så hun nu kun har 1.800 kroner stående på kontoen.

Kunstneren Per Arnoldi fortalte en lignende historie. En aflyst kunstudstilling har skudt hul i hans økonomi, og han har i dag kun sin folkepension at leve af. Arnoldi har ligefrem skrevet et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen om, at den nuværende hjælp er utilstrækkelig. Vi vender tilbage til Michelle Hviid og Per Arnoldi senere.

Læserne elsker privatøkonomi

Berlingskes dækning af privatøkonomi har altid mange læsere. Vi kan simpelthen ikke skrive for mange artikler om huspriser, rentesatser, omlægning af lån, pensionsopsparing og planlægning af den tredje alder, forældrekøb, skat eller økonomien i andelsboligforeningen. Vores læsere sluger alt det stof.

Læserne ved, at forudsætningen for et godt og trygt liv for familien er, at de økonomiske rammer er i orden. Og de ved, at udskydelse af umiddelbar tilfredsstillelse af behov i form af opsparing og budgetlægning er en nødvendig del af tilværelsen. Derfor vinker de fra tid til anden farvel til drømmen om en ferie eller udskyder køb af en ny bil eller hus til næste år.

Lyder det kedeligt? Tjah. Det vil nogen nok synes. Der er i hvert fald en population af kunstnere og frie fugle, som vælger en helt anden vej. To af dem er førnævnte Michelle Hviid og Per Arnoldi.

»Læserne ved, at forudsætningen for et godt og trygt liv for familien er, at de økonomiske rammer er i orden.«


Først den verdensberømte kunstner. Per Arnoldi er især kendt for sine plakater, men hans vidtspændende produktion strækker sig over mange medier fra maleri til skulptur. Per Arnoldi havde et nært forhold til nu afdøde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller og fungerede som kunstnerisk rådgiver i forbindelse med opførelsen af Operaen, hvor han blandt andet har stået for design af logo og scenetæppe.

Per Arnoldi har haft mange andre store kunder som DSB, hvor han fik sit gennembrud som professionel plakattegner, og allerede i 1980erne blev han landskendt som vært i DRs kunstquiz. Han har stor succes i Japan, hvor han ud over kunstudsmykning har udstillet med sine malerier. Alligevel har Arnoldi ikke fået lagt til side til at supplere folkepensionen i krisetider.

Tørlagt økonomi

Michelle Hviid er ikke i samme vægtklasse som Per Arnoldi. Men hun er især kendt for at have startet datingportalen Running Dinner, har skrevet flere bøger og er kendt som debattør, igangsætter og foredagsholder. Men nu er hendes økonomi tørlagt, fordi foredragene, der jo samler mange mennesker, bliver aflyst.

Michelle Hviid siger om sig selv: »Jeg er typen, der lever fra hånden til munden. Jeg er ikke en tjekket type«. Hun fortæller om sit liv, hvor familien i uge syv var på skiferie i Chamonix og skulle have været afsted på vandretur i Nepal samme uge, som statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. En tur til 30.000 kroner, som familien nu må vinke farvel til.

På Business-redaktionen håber vi naturligvis, at Michelle Hviid og Per Arnoldi klarer sig gennem den øjeblikkelige krise, men samtidig opfordrer vi dem og andre frie fugle til at søge rådgivning om og bruge tid på budgetlægning og pensionsopsparing.

Mon ikke kunstnerisk virke godt kan gå hånd i hånd med en fornuftig privatøkonomi?