Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Derfor er der brug for hurtig udrykning i København

De små næringsdrivende i København lider. Truslen om at blive tvunget til at dreje nøglen om er overhængende for de mest udsatte. Derfor er der brug for hurtig udrykning. Er der først lukket og slukket, er det pokkers svært at starte op igen.

Tusinder af små næringsdrivende i turismeerhvervet har været med til at fylde borgmester Frank Jensens kommunekasse. Nu har overborgmesteren et stort ansvar for at komme de mest udsatte i turismeerhvervet til undsætning, mens coronakrisen raser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København er gået i stå. Trafikken igennem byen tidlig mandag morgen på vej til lufthavnen er sløv. Det ligner mest af alt en forblæst, regnfyldt, trist søndag eftermiddag midt i november. Det hele foregår i snegletempo.

Også i lufthavnen. Og nej, jeg er ikke på vej op i et fly til de varme lande, men i lufthavnen for at hente min datter. Hun har været på kursus i Goa i Indien i en måned.

Men pludselig fik vi travlt med at få hende hjem før tid. Og via nogle ombookinger og omveje er hun kommet hjem i god behold. Ligesom titusinder af andre danskere, som i disse dage søger mod hjemlige kyster. Og på samme måde er turister i København i lige så stort antal på vej tilbage til deres respektive hjemlande.

»Under denne umiddelbart sløve københavnerstemning ulmer økonomisk kaos.«


Under denne umiddelbart sløve københavnerstemning ulmer økonomisk kaos, der kan bryde ud i lys lue og martre hovedstaden i mange måneder, ja måske år frem. Det er kun en ringe trøst, at det står lige så dårligt til i andre europæiske metropoler.

København er en metropol, der i høj grad lever af den globale oplevelsesøkonomi. Velbeslåede turister fra krydstogtskibene, turister, der valfarter til hovedstadens mange Michelin-restauranter og til byens caféliv i øvrigt. Til Tivoli, Amalienborg, museer og andre kulturinstitutioner.

Hovedstadens turisme vurderes af Wonderful Copenhagen at have en årlig værdi på 50 mia. kroner –  40 procent af Danmarks samlede turistindtæger.

Det er fuldt forståeligt, at regering og offentlige myndigheder har prioriteret skarpt og fokuseret meget på sundheden og helbreddet i de første hektiske dage og uger. Det kommer først, det er beslutsomt, og det er rigtigt.

Nu følger så konsekvenser for økonomien, sikkerheden for den enkeltes privatøkonomi. Frygten for, at det økonomiske livsgrundlag fejes bort under en butiksindehaver i løbet af få dage.

60.000 er beskæftiget i Københavns turisme- og oplevelsesøkonomi omregnet til fuldtidsbeskæftigede. Mange af dem er deltids- og studiejob. Krisen er kommet som en tyv om natten, og det gør også bølgen af de fyringer, der uvægerligt vil følge.

Både hos de store virksomheder, og i høj grad også hos de helt små virksomheder, eksempelvis cafeen og butikken med blot få ansatte.

Trepartsaftalen vil dulme noget af den økonomisk smerte i turisme- og oplevelsesindustrien, men opbremsningen i hovedstadens udeliv er voldsomt og uden historisk fortilfælde. Og nu har også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lovet en pakke til disse udsatte små forretningsdrivende.

Det vil være forkert at se Københavns styrtdykkende turismeomsætning som et isoleret hovedstadsproblem. København er en magnet for hele Danmark. Den trækker turister til, som også lægger masser af penge i det øvrige Danmark. Nedturen i København vil brede sig som ringe i vandet til hele Danmark.

På den korte bane handler det om at holde en økonomisk hånd under turismeerhvervene, så også de mest udsatte virksomheder kan overleve de første dramatiske chok.

Men snart, forhåbentligt om et par måneder, vil det være afgørende, at disse mange tusinde turisme- og oplevelsesvirksomheder snarest muligt kommer i omdrejninger igen.

Problemet er bare, at når først en lille virksomhed har måttet lukke og slukke, fyret de ansatte, opsagt lejemålet og solgt inventaret, så er det utroligt svært at starte op igen.

Derfor er det så pokkers afgørende, at der parallelt med de mange rigtige sundhedsmæssige prioriteringer også tænkes i økonomiske løsninger for underskoven i Københavns turismeindustri.

På den korte bane handler det om overlevelse, på den lidt længere bane handler det om muligheden for hurtigst muligt at genstarte turisme- og oplevelseserhvervene, når København igen bliver sig selv.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator

»Det vil være forkert at se Københavns styrtdykkende turismeomsætning som et isoleret hovedstadsproblem.«