Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Der skal være lige muligheder for dem, der vil skabe

Jeg beundrer de mange selvstændige, der hver dag står op og kæmper for deres drømme, og som med deres ideer er med til at udvikle vores samfund og skabe vækst og arbejdspladser. Derfor skal vi fra politisk side sikre, at der er lige og gode muligheder for dem, der drømmer om at starte som iværksætter.

Som samfund har vi brug for iværksættere og deres innovative løsninger, skriver erhvervsministeren i denne kommentar. Billedet er fra Dansk Erhvervs Årsdag 2017 i Øksnehallen på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at forestille sig, hvordan Danmark havde set ud i dag uden iværksætteriets idérigdom. For danske opfindere og iværksættere – uanset om man har nørklet i garagen i aftentimerne eller været fordybet i laboratoriet på universitetets snørklede gange – har været i stand til at se løsninger, hvor mange af os andre vil finde en blind vej.

Derfor har vi som samfund brug for iværksættere og deres innovative løsninger – både fordi de kan blive til driftige virksomheder med gode arbejdspladser, men også fordi de kan være med til at løse konkrete samfundsudfordringer. Det er en af styrkerne ved dansk iværksætteri, og det skal vi holde fast i.

For hvis vi tager et kig ud i fremtiden, er udfordringerne til at få øje på, og jeg tror ikke, at de bliver mindre med tiden: Den grønne omstilling. Demografiske forskydninger. Geopolitiske uroligheder.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Pr.

Udfordringerne findes. Det samme gør løsningerne, selvom mange af dem måske ikke har set dagens lys endnu. Jeg tror, at danske iværksættere – særligt inden for de danske styrkepositioner som den grønne omstilling, velfærd, life science og biotek, automatisering og digitalisering – i fremtiden kommer til at spille en nøglerolle, når der skal findes svar på de store samfundsudfordringer.

Derfor skal vi fra politisk side være i stand til at give skabertrangen gode rammer, så flere danskere har mulighed for at forfølge deres drømme og gøre en forskel for vores samfund. Tænk engang på udviklingen af robotter, der kan skåne medarbejderne for opslidende arbejde og styrke virksomhedens konkurrenceevne. På landmanden, der vil opfinde nye produkter, der hjælper dansk landbrug godt på vej i den grønne omstilling. Eller sygeplejersken, der vil omsætte sine erfaringer til innovative løsninger, der i sidste ende vil frigive mere tid til omsorg og pleje.

Danske ideer kan med andre ord være med til at udvikle vores samfund og skabe vækst og arbejdspladser. Derfor skal vi i fremtiden sikre, at vi ikke går glip af gode virksomheder, når forretningen begynder at tage fart. At vi får udløst den skabertrang, der også er at finde uden for de store byer. At vi får flere kvindelige iværksættere med rundt om bordet. At vi får nedbrudt de barrierer, der medvirker til, at ikke alle har lige muligheder for at blive iværksætter.

Der er meget at tage fat på, og det er ikke noget, vi kan ændre med et trylleslag. Men jeg glæder mig til – sammen med Folketingets partier – at skabe endnu bedre muligheder for dansk iværksætteri.