Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Der har aldrig været et bedre tidspunkt at springe ud

I Californien fastslår en ny lov, at alle virksomheder inden udgangen af 2021 skal have mindst en direktør fra et såkaldt »underrepræsenteret samfund«. Det er ikke kun godt for diversiteten – det er også godt for økonomien.

Soulaima Gourani, konsulent for nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder, ser store fordele i en langt mere blandet ledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman

Tiden kalder på innovation, fornyelse og forandringer, og den bedste måde at sikre dét på er ved at sikre diversitet på ledelsesgangene og i bestyrelserne.

Gavin Newsom, guvernøren i Californien, har netop underskrevet en lov.

Den nye lov, Assembly Bill 979, pålægger virksomheder at udpege ledere, der identificerer sig som sorte, latinoer, indianere, asiatiske amerikanere, stillehavsboere, indfødte hawaiianere eller indfødte alaskanere.

Virksomheder kan også overholde denne lov ved at udpege direktører, der identificerer sig selv som homoseksuelle, lesbiske, biseksuelle eller transseksuelle – kort sagt: LGBTQ.

Loven kræver simpelthen, at alle virksomheder inden udgangen af 2021 skal have mindst en direktør fra et såkaldt »underrepræsenteret samfund«.

Kan vi tage ved lære af Californien? Jo, det halter jo stadig noget så gevaldigt med diversiteten i dansk erhvervsliv. Det meldte Dansk Industri faktisk ud tidligere på året.

Og med rette. Det er faktisk kun hver tredje medarbejder i den private sektor, der er kvinde. Og andelen falder støt, jo længere op i ledelseslagene man kommer.

Mens vi i Danmark stadig drøfter, hvorvidt det er en god idé, eller om det er dårligt at lovfæste kønskvoter i danske bestyrelser, så overser vi faktisk, at køn ikke er så enten/eller/sort/hvidt.

Udover etnicitet er der jo så LGBTQ, som vi bliver nødt til at drøfte.

LGBTQ har relativt gode vilkår i Danmark i forhold til at stifte familie, få juridisk kønsskifte og blive beskyttet mod hadforbrydelser, men når det kommer til en erhvervskarriere, står det stadig sløjt til. Mange medarbejdere og ledere lever nemlig stadig i skabet eller føler sig ligefrem fanget i den forkerte »krop«.

Dette bakkes op af danske undersøgelser, der viser, at godt hver femte LGBT-person forventer, at omgangskredsen ikke vil have forståelse for, hvem de rigtigt er. Dette betyder øget psykisk mistrivsel og ensomhed.

Ifølge en rapport fra Funders for LGBTQ-spørgsmål identificerer man faktisk, at hele 16 procent af alle medarbejdere eller bestyrelsesmedlemmer fra en lang række virksomheder er homoseksuelle, biseksuelle eller transseksuelle. Flertallet af dem er stadig »i skabet«, hvilket betyder, at de ikke har afsløret deres seksuelle orientering eller kønsidentitet for deres kolleger.

Virksomheder, der ikke overholder den her nye lov, kan få store bøder (op til 300.000 dollar eller godt 1,8 millioner kroner).

Det skal lige nævnes, at Californien allerede har en streng lov om, at der skal være kvinder i bestyrelser.

Fordelen er tydelig – flere »typer« bliver nu taget i betragtning til lederjob, får derved en stol ved højbordet og undgår dermed kun at være på »menuen«.

Det er også godt for forretningen. Undersøgelser viser nemlig, at virksomheder med diversitet i bestyrelsen er økonomisk mere succesrige (... og sikkert også et mere rart sted at arbejde).

I min virksomhed, som jeg er direktør for, er ledergruppen og bestyrelsen netop sammensat ud fra den nyeste viden og anbefalinger om diversitet på alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det lærer jeg meget af.

Går du og lurer på, om det er en god idé at springe ud i 2021, er det korte svar, at der aldrig har været et bedre tidspunkt.

Nok drøfter Danmark stadig mand/kvinde-kønskvoter, men dén dialog er egentlig ret så forældet. Og det her giver dig chancen for at sætte en helt ny dagsorden – en LGBTQ-dagsorden. Spring ud!