Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Der er fire slags mennesker i denne verden. Hvilken er du?

I overgangen fra barn til voksen får vi en lang række erfaringer, der gør, at vi lægger bånd på os selv, forsøger at regne den ud og passe ind. Lidt firkantet kan man sige, at man ender som en af fire personlighedstyper. Tjek, om du kan genkende dig selv.

Som børn møder vi verden uden forbehold og med masser af mod på livet. Som voksne møder vi verden helt anderledes. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har arbejdet som executive coach de seneste 17 år. Helt fra starten vidste jeg, at jeg var nødt til at udvikle min egen metode, hvis det skulle blive rigtig sjovt at være mig.

Første version var færdig i 2005, og i dag arbejder vores coaches med 13. version. Formålet med coachingen er at bistå mennesker i at vælge modet til at lykkes frem for at blive fastlåst i frygten for at fejle.

Filosofien bag min metode er, at vi som små børn møder verden uden forbehold og med masser af mod på livet. Hvis Billy eller Agnes ikke vil lege med mig, finder jeg bare nogle andre at lege med, og hvis der ikke er andre, leger jeg bare alene. Jeg spørger i øvrigt Billy og Agnes igen i morgen.

Som voksne møder vi verden helt anderledes: Vi overvejer først, hvad der kan komme ud af at spørge Billy og Agnes, om der er nogle bedre at lege med, og om de er lige så gode at lege med, som jeg forestiller mig. Og når jeg så endelig får taget mig sammen til at spørge, siger de nej! Så skal jeg hjem og ligge i fosterstilling i 14 dage og prøve at gætte, hvad der gik galt … og om jeg overhovedet er værd at lege med.

I overgangen fra barn til voksen har vi fået en lang række erfaringer, der gør, at vi lægger bånd på os selv, forsøger at regne den ud og passe ind. Den justering og tilpasning af os selv ender ifølge min metode i fire forskellige personligheder. Det er lidt firkantet og unuanceret, men jeg har valgt en meget simpel metode som modvægt til den komplekse verden, vi alle sammen går på arbejde i.

Min metode er ikke sandheden om mennesket, men et værktøj, der hver dag hjælper vores coachingdeltagere med at forløse flere af deres drømme og aspirationer. Jeg kalder de fire personligheder teoretikeren, opportunisten, idealisten og den autonome.

Teoretikeren er verdensmester i at indsamle data og analysere. De elsker at være i proces, at boltre sig i nye teorier og betragtninger, alt sammen for at sikre sig at deres konklusion eller produkt lever op til andres forventninger. De bryder sig ikke om halve løsninger og har mange forbehold, før de fremlægger resultaterne af deres anstrengelser. Man skal holde, hvad man lover dem. Til gengæld er det meget svært at få dem til at love eller garantere noget som helst. De har ofte glemt at afstemme deres forventninger med andre.

Opportunisten elsker alt, hvad der er nyt. Nye muligheder, nye perspektiver. De opsøger nye svar på gamle spørgsmål og kan i en diskussion mellem to parter let finde argumenter for begges synspunkter. I deres iver for at finde nye muligheder er det ofte svært for dem at tage et fast standpunkt. Af samme grund bliver de sjældent dem, der sætter dagsordenen, og de har svært ved at holde fast på en bestemt mening. Deres beslutningsprocesser kan let trække ud, fordi de altid kan finde på nye argumenter for og imod. De vil gå langt for ikke at blive fundet forkert af gruppen.

Idealisten stræber efter bedre resultater og påtager sig gerne ansvaret for at forfølge målet. De er deres venners ven og vil gå meget langt for at løse andres problemer. De er tidsoptimister og kommer derfor tit for sent til aftaler. De påtager sig langt mere ansvar, end de kan leve op til. Det er utroligt svært for dem at sige nej til at hjælpe andre, og de overbelaster derfor sig selv til sammenbruddets rand. De lever for andres anerkendelse og bliver martyrer, hvis den udebliver.

Den autonome har meget stor tillid til egne ressourcer og kompetencer. De har speederen i bund og kan ikke forstå, hvorfor andre stadig holder på p-pladsen. De har stærke meninger om, hvordan problemer skal løses og har sjældent respekt for autoriteter. Før de møder nye mennesker, har de besluttet, om de er værd at beskæftige sig med eller ej. Mødet bruger de udelukkende til at få ret i deres vurdering. Lige så dygtige de er alene, lige så dårlige er de i samarbejdet. Det gør det svært for dem at udvide deres virke og efterlader dem med det samme værktøj, som de altid har haft.

Måske har du allerede genkendt dig selv som en af personlighederne? Eller måske er det lettere at genkende chefen og kollegerne? Nogle kan se sig selv i to af typerne, andre har lidt af alle fire. Men hvis du har læst med åbenhed og nysgerrighed, udfordrer jeg dig til at vælge den af de fire personligheder, der ligner dig mest. Gå så tilbage i din egen historie og se, hvor længe den har eksisteret i dit liv. Hvordan styrer typen dit arbejdsliv og dine chancer for at opnå dine drømme?

Det er en sjov øvelse, som mange, mange mennesker har haft fornøjelsen af før dig. Du er meget velkommen til at skrive til mig og fortælle, hvilken én du valgte, og hvorfor du mener, det er den. Jeg skal nok vende tilbage med spørgsmål og kommentarer. Skriv til erik@weareheadlight.com

Erik Algreen er executive coach og iværksætter