Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Bill Gates har et opråb til verden

Bill Gates har forfattet en bog, som vi alle bør læse. Titlen er »Sådan undgår vi klimakatastrofen«, og den er spækket med relevante fakta. Den har også anvisninger på, hvad vi hver især kan og bør gøre.

»Bill Gates går selv foran. Han deltog i Paris-topmødet. Han donerede ved den lejlighed to milliarder dollar til formålet, og han gør i dag alt, hvad han kan, for at investere i grønne klimaløsninger,« skriver Jeppe Christiansen, administrerende direktør i Maj Invest. Arkivfoto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gode nyhed er, at vi har både teknologi og økonomi til at afværge klimakrisen. Men vi skal først forstå omfanget af problemet og derefter sikre, at hele verden bevæger sig i den retning, der giver nuludledning af drivhusgasser i 2050.

Bill Gates går selv foran. Han deltog i Paris-topmødet. Han donerede ved den lejlighed to milliarder dollar til formålet, og han gør i dag alt, hvad han kan, for at investere i grønne klimaløsninger, kommunikere om klima og påvirke beslutningstagere verden over. En imponerende indsats fra ét menneske.

Det første, vi skal forstå, er, at verden årligt sender 51 milliarder ton CO2 ud i atmosfæren. Denne udledning skal nedbringes til nul CO2 (netto) inden 2050, hvis vi ønsker, at temperaturen ikke stiger mere end en-to grader. I dag er vi stadig på en udviklingstrend, der er langt værre, og som giver temperaturstigninger på fire-seks grader i år 2100.

Vi har i dag teknologi, der kan løse problemet. Men det kræver brug af mange grønne tiltag samtidig: Vi skal producere enorme mængder grøn elektricitet med sol og vind. Vi skal bruge vandkraft og atomkraft. Vi skal køre i elbiler. Vi skal omdanne grøn strøm til »grønne fossiler« som brint, ammoniak og metanol. Vi skal plante skov. Vi skal også effektivisere brugen af energi ved at reducere energiindholdet i globalt BNP med fire procent årligt.

Vi må acceptere en betydelig brug af olie og naturgas, men dette skal så modvirkes af, at vi opsamler lige så meget CO2 fra luften, som der udledes fra olien og naturgassen.

Økonomien skal følge med

Bill Gates udregner også en pris pr. ton CO2, som kan gøre hele omstillingen økonomisk forsvarlig. Han når frem til, at tallet er 200 dollar pr. ton CO2. Derefter antager han, at stordrift vil få dette tal ned på 100 dollar. Det betyder, at den årlige omkostning for en grøn omstilling af hele verdens energiforbrug er på 5.100 milliarder dollar.

Dette svarer nogenlunde til omkostningen ved de hjælpepakker, som USAs tidligere præsident Donald Trump og den nuværende præsident, Joe Biden, har vedtaget i 2020 og 2021. Med andre ord: Verden har rigelig råd til det. Og det er mindre end det beløb, som verdens lande bruger hvert eneste år på militæret.

Det er vigtigt at forstå, at det store problem ikke er at producere strøm ved brug af vindmøller og sol. Det er faktisk enkelt – men det løser kun en lille del af udfordringen. Kun 25 procent af verdens energiforbrug dækkes af strøm.

Den store udfordring er at omdanne elektriciteten til energi, som kan lagres og transporteres – og som kan bruges alle de steder, hvor elektricitet ikke er en brugbar energikilde. Det gælder eksempelvis mineindustrien, stålindustrien samt dele af transportsektoren.

Med andre ord er kemisk viden om elektrolyse og katalysatorer selve nøglen til at gennemføre hele denne omkalfatring af energisektoren. Det er kemisk viden, som gør det muligt at transformere elektricitet til brint eller ammoniak, og det er vejen frem. Det betyder, at vi skal have et nyt syn på denne industri. Den er ikke »sort«, men »grøn«.

Et energisystem, der baseres på grøn elektricitet, vil fungere ad flere kanaler. Elektriciteten kan bruges direkte via elnettet, via batterier eller via kemisk omdannelse til brint/ammoniak/metanol. Dette kan kombineres med en fortsat brug af olie eller naturgas, der modsvares af CO2-»indfangning« fra luften.

Dette nye energisystem vil se helt anderledes ud end det nuværende fossilt baserede system. Det vil kræve en meget stor anvendelse af råvarer.

Når elektrisk strøm bliver omdrejningspunktet for verdens energiforbrug, betyder det nemlig, at der skal bruges enorme mængder cement, stål, aluminium, kobber mv. Der skal bruges mellem fem og ti gange de råvaremængder, som vi bruger i dag, fordi energiproduktionskæden – der nu indeholder kemisk omdannelse – bliver længere og mere kompliceret.

Kemien bliver afgørende

Den kemiske industri, som kan omdanne elektriciteten, vil blive afgørende vigtig for hele denne grønne transformation.

Bill Gates afslutter sin bog med at anvise, hvad vi hver især kan gøre for at styrke nedbringelsen af CO2-forureningen. Vi kan plante træer (10-20 hektar pr. indbygger), vi kan nedbringe vores personlige CO2-forbrug ved at spise mindre kød og flyve mindre, vi kan i vores virksomheder indføre »skygge«-CO2-afgifter, som regulerer vores adfærd i den rigtige retning, og vi kan deltage politisk aktivt i kampen om at nedbringe CO2-forureningen.

Det bedste ville være, at »verden« indførte høje globale CO2-afgifter. Det næstbedste er, at alle lande forpligter sig til at nedbringe CO2-forureningen til netto nul i år 2050.

Men under alle omstændigheder er det vigtigt, at vi alle forstår, at den kemiske industri har løsningen på det, som er den helt store udfordring, nemlig hvordan vi omdanner, lagrer og transporterer den grønne elektricitet. Vindmøller er kun en lille del af løsningen. Det er reguleringen af vores adfærd – som sker automatisk, når grøn energi bliver billigere end sort energi – der er den ene halvdel af løsningen.

Den anden halvdel består i at gøre grøn energi anvendelig i alle sammenhænge, og det kan kun den innovative kemiske industri sikre.