Københavnske SFO-børn skal motionere en time dagligt

Socialdemokraterne på Københavns Rådhus er på vej med et forebyggelsesudspil, som skal gøre de yngste mere fysisk aktive. Målet er også at fjerne de sundhedsmæssige forskelle mellem bydelene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En times motion. Dagligt.

Det har skoleelver i de københavnske skolefritidsordninger (SFO) nu udsigt til. Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepæsentation er på vej med et nyt forebyggelsesudspil, som skal forbedre børnenes sundhedstilstand, og heri vil indgå et udspil om en times motion dagligt i SFOerne, oplyser partiets sundhedsordfører Ikram Sarwar.

»Det vil klart kunne gøre en forskel. I dag går tiden i SFO for mange børns vedkommende med stillesiddende aktiviteter så som at spille computer eller playstation. Derfor er der behov for at sætte fokus på, at de skal have noget fysisk aktivitet,« siger Ikram Sarwar.

Forslaget indgår i bestræbelserne på at rette op på den store sundhedsmæssige ulighed, der findes mellem de forskellige københavnske bydele. I Sydhavn og Kgs. Enghave er den gennemsnitlige levealder ifølge Ikram Sarwar på niveau med Albaniens, hvor den i andre områder af byen er lige så høj som i Rudersdal Kommune nord for København.

Brug for tidlig indsats
Det har været overvejet, om motionen skulle placeres i selve skoletiden, men skolerne påduttes i forvejen en masse nye opgaver, og derfor er man endt med, at motionen skal foregå i SFOerne og eventuelt også i de heldagsskoler, der findes i København.

Forslaget kobles også med planerne om et madhus, der skal være med til at sikre bedre og billigere skolemad.

»Det er helt uacceptabelt, at der er så store forskelle mellem bydelene. Vi ved, at motionsvaner grundlægges i den tidlige barndom, og derfor er det interessant at få mere fysisk aktivitet ind i børnenes liv. Fysisk aktivitet og ordentlig ernæring gør også, at børne bliver mindre rastløse og at koncentrationen og indlæringen bliver bedre,« siger Ikram Sarwar.