København vil være vært for verdensudstilling

Regeringen opfordres nu officielt til at søge værtskab for verdensudstillingen Expo. I givet fald bliver der sandsynligvis tale om en mindre Expo i 2022, som skal være med til at kickstarte en ny, bæredygtig bydel i Københavns Nordhavn.

Foto: Ditte Valente
Danmark bør lægge billet ind på verdensudstillingen Expo, som kan være med til at kickstarte en ny og bæredygtig bydel med 40.000 beboere, 40.000 arbejdspladser og kollektiv trafik af høj klasse i Københavns Nordhavn. Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), beder nu officielt regeringen om at søge værtskabet for en Expo i den CO2-neutrale fremtidsby, hvor der efter planen skal opføres højhuse og andre bygninger, der drives ved hjælp af alternativ energi.

I et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og klimaminister Lykke Friis (V) fremhæver Frank Jensen, at en verdensudstilling med initiativer og events på klima- og grøn vækst-området vil ligge i naturlig forlængelse af verdens fokus på København i forbindelse med klimatopmødet COP15.

Ti millioner gæster

»En expo vil være med til at holde fast på det brand, som København har fået i forbindelse med COP15 og vise, at København kunne være et eksperimentarium for udvikling af de storbyløsninger, der skal til for at klare CO2-målsætningerne lokalt og globalt. Et sådant udstillingsvindue vil også give vækst og eksportmuligheder. Efter Nordhavn i København kan næste step måske blive New York eller Tokyo, hvor man implementerer store og klimarigtige løsninger,« siger Frank Jensen til Berlingske Tidende.

Danmark er ifølge overborgmesteren næppe stort nok til at kunne rumme en af de store Expoer som den i Shanghai i år. De store verdensudstillinger varer et halvt år og har et besøgtal på 70 millioner mennesker. En mindre udgave af verdensudstillingen varer i tre måneder og vil løbe rundt med omkring fem-ti millioner besøgende.

»Vi er villige til at gå i dialog med regeringen om begge typer Expo. Men som jeg ser det, bliver det nok en af de små, der kan afholdes i 2022,« siger Frank Jensen.

Ifølge Københavns teknik- og miljøborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), vakte det anerkendende opmærksomhed på klimatopmødet, at København har en målsætning om at være en CO2-neutral kommune i 2025, og han ser en Expo i 2022 som mulighed for at forcere det ambitiøse mål. »Vi ønsker, at København kan gå foran med en bydel, der drives af de mest fremmelige energiløsninger, der er fuldstændig uafhængige af fossile brændstoffer. Det kan f.eks. være jordvarme samt solceller og vindenergi,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Tid nok til ansøgning

Det har ikke været muligt at få en regeringskommentar. Markedsføringschef i Økonomi- og Erhvervsministeriet, Pelle Øby Andersen, siger, at en indstilling for en eventuel Expo-ansøgning ikke haster.

»Regeringen har endnu ikke fået noget forelagt, da det kræver et solidt beslutningsgrundlag, som vi endnu ikke har helt på plads. Umiddelbart er der store udfordringer for et land som Danmark, hvis man går efter en stor Expo i 2020. Hvis man går efter en mindre løsning i 2022, er ansøgningsfristen 2016, så der er relativ god tid,« siger Pelle Øby Andersen.

Udviklingsselskabet By & Havn, der står for udviklingen af den nye bydel i Nordhavnen, er ifølge kommunikationsdirektør Lars Mortensen positiv - med forbehold.

»Vi synes, at en Expo er en god idé og et spændende projekt, så længe det passer ind i - og gavner - den byudvikling, som vi planlægger i øjeblikket,« siger Lars Mortensen.