København sparer 350 mio. kroner på børn

Ny spareplan for 350 mio. kr. i København vil øge forældrebetaling for børnepasning med 200 kr. om måneden, og der kommer ti flere lukkedage i sommerferien.

De københavnske børnefamilier får næste år en kæmpe millionregning for flere års økonomisk rod i Børne- og Ungeforvaltningen. Forældrebetalingen for en daginstitutionsplads stiger med cirka 200 kr. om måneden.

Der indføres ti ekstra lukkedage i børneinstitutionerne i juli, og desuden vil alle fritidshjem holde lukket om morgenen, mens både skoler og institutioner skal barbere deres budgetter med grønthøsteren for i alt 40 mio. kr.Det fremgår af et omfattende sparekatalog med forslag for 350 mio. kr., som S, SF og Enhedslisten ventes at godkende på onsdag, mens de borgerlige partier kun stemmer for dele af pakken, bl.a. effektiviseringstiltag som f.eks. sammenlægning af mindre institutioner med ny fælles ledelse.Regningen for det enorme budgetunderskud kommer, fordi politikerne på Rådhuset i årevis ikke har haft styr på antallet af børn, der har behov for at blive passet eller at gå i skole.

Samtidig så politikerne passivt til, da skoler og institutioner sidste år trodsede en ordre om ikke at bruge løs af deres opsparing til storindkøb, så der forduftede 75 mio. kr., som ellers var udset til den økonomiske genopretning.

En mærkbar besparelse

»Vi har forsøgt at lave en plan, der gør så lidt ondt som overhovedet muligt, men det vil være en illusion at tro, man kan finde 350 mio. kr. uden det kan mærkes. For de forældre, der har behov for pasning af deres børn i sommerferien, kan vi samle pasningen i enkelte institutioner frem for at holde alle institutioner åbent.

Det har man gode erfaringer med fra andre kommuner. Derfor frygter jeg heller ikke, at børnefamilierne fravælger København,« siger Københavns børne- og ungeborgmester, Anne Vang (S).Københavns Forældreorganisation (KFO) er oprørt over udsigten til massive millionbesparelser, som ifølge talskvinde Nina Reffstrup burde kunne findes på andre dele af kommunens budget i og med, at overborgmester Frank Jensen (S) gik til valg på at forbedre børnefamiliernes vilkår.»Det er stadig muligt at effektivisere i andre forvaltninger på Rådhuset. 

Alligevel skal børne- og ungeudvalget finde alle pengene, selv om det kun kan lade sig gøre ved at spare på kerneydelserne. Politikerne burde skamme sig overordnet, for et eller sted kunne det her have været løst. En del af årsagen er jo, at forvaltningen ikke fik tildelt økonomi i forhold til det faktiske antal børn. Så det er klart, at budgettet måtte vælte på et tidspunkt,« siger Nina Reffstrup.

Ifølge S, SF og Enhedslisten er det bl.a. kravet om nulvækst i kommunernes budgetter til næste år, som gør, at der ikke kan hentes penge til børneområdet fra andre forvaltninger. Men næstformand i børne- og ungeudvalget Rasmus Jarlov (K) mener, at hele ansvaret for millionbesparelsen skal placeres i Københavns Kommune.»Problemerne har stort set været selvskabte, og derfor er det ikke rimeligt, at vi vælter regningen over på forældrene,« siger Rasmus Jarlov, som er imod stigningen i forældrebetalingen og det øgede antal lukkedage. 

Han ville foretrække, at der i stedet spares på modersmålsundervisning samt at de tre heldagsskoler, Musikskolen og Billedskolen bliver nedlagt.»Vi foretrækker en god og ikke alt for dyr kerneydelse til de københavnske forældre frem for, at vi har en masse ekstra tilbud,« siger Rasmus Jarlov, som satser på, at de borgerlige partier kan komme igennem med deres alternative spareforeslag, inden bordet fanger til september, hvor kommunens samlede budget skal være på plads.Københavns Forældreorganisation håber også på, at den nuværende spareplan bliver ændret inden september. KFO har planer om at indkalde de københavnske forældre til et stormøde på torsdag.