København klar med nye profilskoler

Klima og sundhed kan blive nye profiler på københavnske folkeskoler. Profilskoler hitter landet over.

Linda på otte år laver akrobatik på Sønderbro skole på Amager. Det er en såkaldt profilskole med særlig fokus på kreativitet og rytmik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Snart bliver det muligt for forældrene til skolesøgende børn at vælge mellem flere profiler på folkeskolerne i hovedstaden. I hvert fald hvis det står til børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF).

I forvejen findes der skoler med bl.a. idræt, naturfag samt kreative og musiske profiler, men Bo Asmus Kjeldgaard ser gerne, at emner som klima og sundhed også kommer i spil.

»Vi skal udbrede succesen med profilskoler mest muligt. Det er en lang proces, og derfor ser jeg gerne, at vi allerede nu går foran og viser, hvad vi kan være stolte af,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Det er især Bellahøj Skole, som var landets første profilskole med en idrætslinje, som har været en succes. Her strømmer eleverne til, og skolen har været nødt til at oprette en venteliste.

Ifølge Bo Asmus Kjeldgaard skal skolerne konkurrere om at blive profilskoler. Skolerne skal byde ind, hvis de ønsker at blive profilskole.

»Og så vælger vi, hvem der gør det bedst ud fra en række kriterier. Engagement og samarbejde er altafgørende for, at det lykkes i sidste ende,« siger borgmesteren.

Venstres kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev mener også, at København bør have flere profilskoler: »For os er det vigtigt, at skolerne selv skal finde deres profil, og så er vi klar til at finde pengene,« siger hun.

Linjer i stedet for skoler
I de mindre byer har der ikke været lige så stor interesse for at lave profilskoler som i storbyerne. De lokale skoler vil ikke lægge sig fast på en bestemt profil som f.eks. idræt, der ikke nødvendigvis er populær hos alle familierne i lokalsamfundet.

På Erikstrupskolen i Store Heddinge har man i stedet valgt at give eleverne i 7. og 8. klasse mulighed for at specialisere sig i temalinjer. På temalinjerne er hver onsdag sat af til undervisning i enten Sprog og Kultur, Design og Håndværk eller Team Science. Skolen har valgt denne model for at få gjort de ældste elever mere aktive og motiverede for undervisningen.

»Vi vil gerne have engageret og ansvarliggjort børnene på det tidspunkt, da de bliver teenagere, og mange af dem er skoletrætte. Eleverne skal træffe et aktivt valg og får mere indflydelse på undervisningen på temalinjerne. De oplever, at der bliver lyttet til dem, og undervisningen er meget projektorienteret om onsdagen,« siger viceskoleleder Pia Fürst Jakobsen.

Hun fortæller, at de tre temalinjer er nogenlunde lige populære, og at der ikke er markant forskel på drenges og pigers valg og på, hvilke linjer de dygtige og mindre dygtige elever foretrækker.

Fredericia Kommune har siden 2001 tilbudt en international linje på Købmagergades Skole. Her kan eleverne fra 7. klasse vælge linjen, hvor undervisningen følger de danske læseplaner, men foregår på både engelsk og dansk.

Succesen på Købmagergades Skole har fået Fredericia til at udbrede de internationale klasser til tre øvrige folkeskoler, således at der er en folkeskole med en international klasse i hver af kommunens fire distrikter.