Knivene skal væk fra gadebilledet

Så skete det igen. En ung mand blev stukket ned af en knivbevæbnet voldsmand midt i hovedstaden ved højlys dag.

Det er anden gang i denne uge, vi er vidne til en ugerning af denne rå karakter. Årligt bliver der ifølge politiets oplysninger alene i København begået 50-70 overfald, hvor voldsmanden benytter sig af kniv.

Alle kan i sagens natur være enige om, at det er utåleligt, og at det er udtryk for en vanvittig livsstil, når grupper af fortrinsvis yngre mennesker som en naturlig del af deres påklædning går rundt med livsensfarlige knive i lommen. Problemet er ikke nyt. For tre år siden blev våbenloven ændret, og straffen for at bære kniv forhøjet. Desværre uden synligt resultat. Antallet af voldelige overfald er ikke faldet, men heller ikke steget.

Noget tyder med andre ord på, at det ikke i sig selv er straffens hårdhed, der kan påvirke potentielle voldmænd til at skille sig af med deres knive, men at andre midler må tages i brug.

I den sammenhæng er det indlysende, at politiet får mulighed for at udvide de visitationszoner, hvor alle forbipasserende kan risikere at blive kropsvisiteret, selv om der ikke foreligger en specifik mistanke. Det kan opleves som en krænkelse af almindelige menneskers integritet, men det er kun et lille offer, hvis det som ventet medfører et markant fald i voldskriminaliteten.

En høj risiko for at blive opdaget og få frataget sit våben er i sig selv afskrækkende. Det viser al kriminalstatistik. Og under alle omstændigheder befinder knivene sig bedst i politiets varetægt.