Walmart: Vi tilbød Per Bank et job

Walmart foretog opsigtsvækkende tjek af Per Banks privatliv, bl.a. hans kvindelige venner på Facebook. Men Walmart fandt intet odiøst og tilbød ham et job, oplyser Walmart.

Foto: Nanna Kreutzmann. Per Bank er topchef hos Danske Supermarked
Læs mere
Fold sammen
Den amerikanske detailhandelsgigant Walmart foretog et baggrundstjek af Per Bank, men der var ikke noget i det tjek, som forhindrede danskeren i at få et topjob hos den amerikanske gigant. Det oplyser Walmart i en email-udtalelse til Berlingske.

»Faktisk tilbød vi ham et job,« skriver en talsmand for Walmart, kommunikationsdirektør Kevin Gardner.

Torsdag kunne Wikileaks offentliggøre interne informationer fra det private efterretningsfirma Strafor, og de afslørede bl.a. en opsigtsvækkende dialog fra 2010 om en undersøgelse af Per Bank, der i dag er øverste chef for Dansk Supermarked, der ejer Bilka, Føtex og Netto.Bank var på daværende tidspunkt en af toplederne hos britiske Tesco, og Walmart var kunde hos Stratfor og bad om et baggrundstjek af Bank, fordi amerikanerne overvejede at ansætte ham i en cheffunktion. Så det var ikke så underligt, at Walmart ville have foretaget et tjek, men det var mere graden af tjekket - og bevæggrundene - som vakte opsigt.

En af Walmarts chefer skrev således i en email til Stratfor, at han havde noteret, at Bank havde påfaldende mange kvindelige venner på Facebook, og Walmart ville have undersøgt, om det betød at danskeren havde udenomsægteskabelige affærer.Han bad Strafor om at udarbejde en plan for, hvordan sådan en »diskret« undersøgelse af Banks privatliv kunne foregå. Stratfor endte med at sige nej tak til opgaven, for - skrev en analytiker i en intern email - det ville betyde, at Stratfor ud fra de forskellige Facebook-profiler skulle i gang med at undersøge en hel række »danske kvinder« og finde ud af, om Per Bank »sov med dem«, og om der var tale om »korrupt forretningspraksis,« og det ville være umuligt.

I sin udtalelse går Walmart ikke i detaljer med tjekket, men Kevin Gardner skriver:

»Vi betragter Per Bank som en talentfuld chef. Som et led i vores normale rettidige omhu ved ansættelsen af topchefer, foretager vi et baggrundstjek. Vores undersøgelse frembragte ikke noget, som ville forhindre os i at ansætte ham, og faktisk tilbød vi Per et job.«

Per Bank sagde selv i går i en email-udtalelse til Berlingske:

»Jeg har tidligere i min karriere været i dialog med Walmart om en position hos dem, men jeg valgte at takke nej til deres tilbud, da det ikke matchede mine ambitioner,« skriver han og fortsætter:

»Hvad Walmart måtte have undersøgt eller overvejet at undersøge i den forbindelse, har jeg ingen viden om, og det er således et anliggende alene mellem Walmart og det omtalte firma Stratfor.«


Bank kommenterede ikke direkte Walmarts iøjnefaldende problematisering af kvindelige venner på Facebook, men han gjorde det indirekte ved at påpege en afgørende kulturforskel. Han skrev:

»Jeg har et stærkt professionelt netværk, og da vi heldigvis har en meget høj erhvervsfrekvens for kvinder i Danmark, indgår der naturligvis både mænd og kvinder i mit netværk.«