Vrede afdelinger mobiliserer for nej til overenskomst

Otte afdelinger i 3F, én HK-afdeling samt Malerforbundet og Blik og Rør anbefaler alle et nej til overenskomsterne.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste uges forlig mellem LO og DA om nye, treårige overenskomster er langt fra blevet modtaget med kyshånd blandt fagbevægelsens medlemmer.

På forhånd var det givet, at Malerforbundet og Blik og Rør ville anbefale et nej, da de ikke selv kunne blive enige med arbejdsgiverne med måtte "samles op" af mæglingsforslaget. Men otte forskellige 3F-afdelinger landet over også meldt sig på banen med en anbefaling om et nej, og det samme har HK/Samdata, der organiserer it-specialisterne i HK.  
 
"Vores forhandlere ville kæmpe for at bevare reallønne, lovede de. Den kamp tabte de med et brag," skriver formanden for Landsklubben for VVS og Stål, en underafdeling af 3F i en udtalelse.

Mange andre afdelinger forklarer, at de ønskede bedre regler til at kontrollere udenlandsk arbejdskraft, såkaldt social dumping. 

Udover afdelingerne har modstanderne af den nye overenskomst også lanceret Facebook-siden "Stem nej til overenskomsten 2014", som har fået næsten 700 likes på godt en uge. 

Der skal dog meget til at vælte et mæglingsforslag. Hvis under 40 procent stemmer, skal mindst 25 procent stemme nej. Da stemmeprocenten sidste gang i 2012 knap nåede 30 procent, vurderer de fleste, at mæglingsforslaget bliver godkendt.