Virksomhedsledere skrotter kvindekvoter

Kvoter er ikke den løsning, der skal bane vej for flere kvinder på topposter i dansk erhvervsliv, fastslår et stort flertal af virksomhedsledere i en ny undersøgelse.

EU-kommissær Viviane Reding kæmper for flere kvinder i bestyrelser, men danske virksomhedsledere tager i stor stil afstand fra tvang for at bringe andelen op. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET

Kvoteordninger for at få flere kvinder ind på virksomhedernes topposter bør aldrig føres ud i livet.

Det mener et klart flertal af virksomhedsledere i en ny undersøgelse foretaget af interesseorganisationen Lederne, der også fungerer som fagforbund og A-kasse for virksomhedsledere.

Her erklærer fem ud seks af de 1.371 adspurgte sig enten »uenig« eller »meget uenig« i, at kvoteordninger via lovgivning skal tages i anvendelse for at få flere kvinder ind på virksomhedernes topposter.

Kun tre procent er deciderede tilhængere af kvoter.

Ifølge Svend Askær, der er formand for Lederne, bruger alt for få kvinder deres gode uddannelser og ledelsesmæssige kompetencer på topchefniveau og i bestyrelser, og derfor er det vigtigt at bevare fokus på problemstillingen, mener han.

- Men det skal til enhver tid være en leders evner og erfaring frem for køn, som afgør, om han eller hun er bedst kvalificeret til at bestride et lederjob. Kvoter dur ikke, fastslår Svend Askær.

Han har stor tiltro til den model for at få flere kvinder ind i toppen af 1.100 største virksomheder i Danmark, som Folketinget vedtog før jul, hvor virksomhederne blandt andet skal sætte fokus på kvinder i ledelseslagene under bestyrelsesniveau.

Virksomhederne og alle statslige virksomheder og institutioner er blevet pålagt at sætte sig måltal for andelen af kvinder i bestyrelsen samt at udarbejde politikker for, hvordan de kan få flere kvinder i ledelsen generelt.