Virksomhedernes optur presser mellemledere

Masser af ordrer kombineret med mangel på arbejdskraft presser mellemlederne ifølge Ledernes Hovedorganisation. De er i tvivl om, hvordan de skal takle overarbejdspuklen. Som leder kan man ikke forvente en 40-timers arbejdsuge, siger topchef i SAS Danmark, Susanne Larsen, der kommenterer Ugens Dilemma.

Du har arbejdet op mod 20 timer mere om ugen end normalt de seneste tre måneder. Produktionshjulene slår gnister, samtidig med at I desperat mangler flere medarbejdere. Men direktionen lader ikke til at være på vej med en løsning. Du er mellemleder. Hvad gør du?

Sådan lød Ugens Dilemma på Business.dk i fredags, og der er faktisk en del mellemledere, som støder ind i den problemstilling ifølge Ledernes Hovedorganisation. Organisationens særlige rådgiverteam, Ledersparring, bliver hver uge konfronteret med sine medlemmers daglige udfordringer.

»Det er faktisk et dilemma, vi hører ofte i Ledersparring. Manglen på arbejdskraft og manglen på ledere giver mange spidsbelastninger uden mulighed for perioder med luft. Samtidig går det godt for virksomhederne, og det er jo svært at sige nej til ordrer,« siger ledelsesrådgiver Trine Diléng.

Mellemlederen bør komme med løsning
Knap 60 pct. af de læsere, der har deltaget i afstemningen på Business.dk, vil løse problemet ved at gå til direktøren og sige fra over for mere overarbejde og bede om at få ansat enten flere medarbejdere eller tage færre ordrer ind.

Men det vil adm. direktør i SAS Danmark, Susanne Larsen, ikke anbefale. En mellemleder skal passe på med at tage en offerrolle og hellere selv komme med nogle konstruktive løsningsforslag, mener hun. Svarmulighed nummer to er derfor den bedste valgmulighed i første omgang, mens de andre tre svarmuligheder ikke kan bruges, ifølge SAS-chefen.

»Når man er i en chefstilling, skal man ikke bare være passiv, så er man jo ikke en ordentlig chef. Han kan måske spørge en kollega om at hjælpe i en overgangsperiode og så finde en løsning på længere sigt. Det er vigtigt, at chefen ikke går ind og tager en offerrolle, men selv kommer med et konstruktivt forslag til en løsning,« siger Susanne Larsen.

Ledere må regne med overarbejde
15 pct. af læserne mener, løsningen på Ugen Dilemma er, at sætte direktøren stolen for døren og sige, at fremover er det slut med mere end 40 timer om ugen. Ellers tager man sit gode tøj og går. Men det kan en leder ikke, ifølge Susanne Larsen.

»Man kan ikke komme som chef komme og sige, at man ikke kan klare mere end en 40-timers arbejdsuge; men man kan sige, at man har haft en sej periode og er nødt til at have noget luft. Man har jo et personligt ansvar for eget liv. Dilemmaet her er ikke selve overarbejdet, men mere at man ikke taler om det. Jeg synes aldrig, man skal stille forslag om færre ordrer. Så er det bedre at sætte flere ressourcer ind, hvis der er god økonomi i det,« siger Susanne Larsen.

Også Trine Diléng råder den pressede mellemleder til selv at komme med konstruktive løsningsforslag, og derefter bliver det topledelsens opgave at handle.

»Man kan flygte eller kæmpe. Jeg vil helt klart råde til at tage dialogen og komme med nogle konstruktive løsningsforslag til direktøren. Hvis man bruger lidt tid på at tænke tingene igennem, er der garanteret løsningsmuligheder, og medarbejderne har måske også nogle idéer. Derefter må direktøren komme med en plan på kort sigt og en på lang sigt,« siger Trine Diléng.